Az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman ezen a héten tett kijelentései, melyekből úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok zöld utat adott az izraeli kormánynak Ciszjordánia (Nyugati Part) bizonyos részeinek egyoldalú annektálására, a palesztinok arcul köpése, és aggasztó jel mindazok számára, akik igazságos megoldást keresnek az izraeli–palesztin konfliktusra, mely az ország megosztásán és a két nép önrendelkezési jogának elismerésén alapul – írta a Haaretz mai szerkesztőségi véleménycikkében.

Friedmann, aki Donald Trump vejével és vezető tanácsadójával, Jared Kushnerrel, és a közel-keleti különleges megbízottal, Jason Greenblattal két éve fogalmazzák az „Évszázad Üzletét”, interjút adott a The New York Times-nak, ahol közölte, hogy „bizonyos körülmények között Izraelnek joga van Júdea és Szamária egyes részeinek megtartására.” Azt nem fejtette ki, hogy milyen körülményekre gondol. Friedmann azt sem fedte fel, hogy az Egyesült Államok miként fog reagálni arra, ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyoldalúan annektálná a területek egy részét Ciszjordániában. „Nincs álláspontunk, amíg nem tudjuk, hogy mekkora területről van szó, milyen logika mentén és milyen feltételek mellett történt az annektálás.”

Ezekkel a – jobboldali telepesek álláspontját tükröző – kijelentésekkel Friedman elvesztette a pártatlan közvetítő szerepét, és visszamenőleg indokolja a palesztinok Trump béketervével kapcsolatos fenntartásait. Nem csodálkozhatunk azon, hogy ilyen kijelentések után a palesztinoknak kétségei vannak, mely többek között abban nyilvánul meg, hogy bojkottálni szándékoznak a bahreini csúcsot, melyen az Egyesült Államok bemutatná a formálódó megállapodás gazdasági részét.

Friedman téved és megtéveszt

Friedmann erőteljesen támadta Barack Obama egykori amerikai elnököt is, amiért 2006-ban engedélyezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy elfogadja a 2334-es határozatot, amely kimondja, hogy a települések megsértik a nemzetközi jogot. Friedman szerint a határozat megerősítette a palesztinok azon állítását, miszerint „egész Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem hozzájuk tartozik”. Szerinte „nem kétséges, hogy Izraelnek jogában áll megtartani Ciszjordánia legalább egy részét.” Friedman téved és megtéveszt. A nemzetközi jog értelmében ugyanis Izrael nem rendelkezik ilyen joggal, mert megszállt területről van szó, ezért annektálása illegitim. Eddig ez volt az amerikai kormány álláspontja is.

Ennek az álláspontnak a megváltoztatása volt az egyik oka annak, hogy demokrata szenátorok a héten javaslatot nyújtottak be a kétállami megoldás elfogadására. Ez egyben tiltakozás bármiféle egyoldalú területi lépéssel szemben. A Haaretz szerint az izraeli béketáborhoz hasonlóan az amerikai demokraták is tudják: csak a kétállami megoldás biztosíthatja mindkét nép önrendelkezési jogát. Nem beszélve arról, hogy ciszjordániai területek Izraelhez csatolása ütközik az ország érdekeivel. Ha az Egyesült Államok őszintén szeretné, hogy a palesztinok is részt vegyenek a békekonferencián, és ő a két fél közötti elfogulatlan közvetítő szerepét szánja magának, akkor ügyelnie kell arra, hogy csak semleges programokkal álljon elő. Friedman nagykövet a telepesek érdekeit képviseli, ezért nem felel meg ezeknek a minimális követelményeknek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz