6 egyszerű beszélgetésindító

Mindenkinek nehezére esik eredetien és viccesen indítani egy beszélgetést egy vadidegennel. Kerülhetünk ilyen helyzetbe egy buli avagy מְסִבָּה (mesziba) során, vagy randin (פְּגִישָׁה, pgisa), vagy csak simán szemezve egy szimpatikus idegennel (זָר, zar) az autóbuszon.

  1. ?חוּמוּס אוֹ טְחִינָה (humusz o thina) azaz Hummusz vagy thina?

Örök eldöntendő שְׁאֵלָה (seela) azaz kérdés, mintha létezne rá מַעֲנֶה (maane) azaz válasz! Hiszen hogyan is létezhetne a közel-keleti konyha két ilyen alapvető étele egymás nélkül.

2. ?אֵיפָה מוֹצְאִים שֶׁקֶט בְּתֵל אָבִיב (Eifo mocim seket betel aviv?) azaz Hol találunk csendes helyet Tel-Avivban?

Ebben a nyüzsgő מֶטרוֹפּוֹלִין (metropolin) azaz nagyvárosban bármikor találunk egy szuper bulit, de ha elvonulni lenne kedvünk, arra is nyújt אֶפשָׁרוּת (efsarut) azaz lehetőséget.

3.  ?מָה הַשְּׁכוּנָה הַכִּי טוֹבָה לָגוּר בְּתֵל אָבִיב (Ma hashuna hachi tova lagur betelaviv?) azaz Melyik a leglakhatóbb negyed Tel-Avivban?

Van, aki a csendesebb és rendezettebb északi צָפוֹן (cafon) városrészt kedveli, míg mások odavannak a דָרוֹם (darom) azaz dél-tel-avivi בָּלָגָן (balagán) rumliért. Kinek mi fekszik jobban.

4. ?מִי יִזְכֶּה בָּאֶרֹווִזְיוֹן הַשָּׁנָה (Mi jizke baeurovizion hasana?) azaz Ki nyeri idén az Eurovíziót?

Személy szerint nem értem a felhajtást az Eurovízió körül, de persze van, aki igencsak komolyan veszi a הִתחָרוּת (hiataharut) azaz versenyt. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát.

5. ?אֵיפָה הַמָּקוֹם הָכִי שַׁוֵּוה לֶאֱכוֹל (Eifo hamakom hachi save leehol?) azaz Hol van legjobb étel?

Mindenkinek van kedvence, legyen az פִּיצָה (pica) pizza, חוּמוּס humusz, טִבעוֹנִי (tivoni) vegán vagy בָּשָׂר (baszar) hús – vérre menő vitákat lehet folytatni, mi hol a legjobb.

6. ?מָה הַמִּילָּה הָאֲהוּבָה עָלֶיךָ/עָלַיִךְ בְּעִבְרִית (Ma hamila haahuva alecha / alajich beivrit?) azaz Melyik a kedvenc héber szavad? Nos? Nektek melyik?

Ivrit társalgási klub indul Tel-Avivban

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.