Izraeli fejlesztésű elektromos repülőgépet mutattak be

Eviation-Aircraft-alice

A tel-avivi Eviation nevű cég 2022-re tervezi piacra dobni azt a 9 személyes utasszállító kisrepülőgépét, amely forradalmasíthatja a légiközlekedést.

Az ezekben a napokban Párizsban rendezett Salon de Bourget légiközlekedési fesztiválon mutatta be az izraeli Eviation Aircraft cég elektromos repülőgépét, mely tiszta és károsanyag-kibocsátásmentes, így nagymértékben környezetbarát.

Az Alice nevű áramvonalas gépen kilenc utas számára van ülőhely, mely feltöltött akkumulátorral, 500 kilométer per órás sebességgel, legalább 1000 kilométeres távot lesz képes megtenni. A villamos jármű egyik célja az üzemanyag- és kerozinfelhasználásból eredő működési költségek csökkentése.

A prototípust három darab, egyenként 260 kW-os motor hajtja, amelyek közül egy a farokrészben, a másik kettő pedig a két szárnyban kap helyet. A szénszálas anyagból készült gép mintegy 12 méter hosszú, 16 méter széles, és 6,3 tonna súlyú.

Idén repülési teszteket hajtanak rajta végre, és az Eviation tervei szerint miután 2021-ben megkapja a hatósági engedélyt, a repülőgép 2022-ben állhat kereskedelmi forgalomba.

„A hagyományos jetliners költségeinek töredékével működő Alice újradefiniálja a helyi közlekedést, mellyel új repülési korszakba lépünk, ami csendesebb, tisztább és költséghatékonyabb” – jegyezte meg Omer Bar-Yohay, az Eviation vezérigazgatója.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet szerint 2018-ban 4,8 milliárd ember utazott légi úton, ami 6,1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A részecskéket és gázokat felszabadító repülőgépek – mint például a szén-monoxid, a szén-dioxid, a szénhidrogének és az ólom – növekvő használata nagyon káros hatással van a környezetre, így egyre fontosabbá válnak a környezetbarát utazási lehetőségek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSCoolamnews és Israel21c