„A cigarettához és az alkoholhoz hasonlóan az egyszer használatos műanyag is függőség. Belefulladunk az eldobható műanyagba. A tét nem csak az ország tisztasága, de életünk minősége is”.

Egy hétvégi családi bevásárlás Izraelben úgy végződik, hogy a megrakott bevásárlókocsi tetejére kerül egy tucatnyi csomag eldobható műanyag tányér, pohár, plasztik evőeszköz. Egy kiló környezetszennyező hulladék lesz belőle, mire kimegy az ünnep. Ugyanez az eljárás, ha kirándulni megyünk, ha bulira készül a csapat, vagy valami társadalmi rendezvényre gyűlünk össze. Egy-egy elmúltával a kirándulóhelyek parkolói és a városi kukák fuldokolnak a műanyag szeméttől. Az izraeli strandokon keletkező hulladékok mintegy 90 százaléka műanyag.

Izrael a műanyag rabja 

A háztartásban használt műanyag felhasználása megduplázódott az elmúlt évtizedben. Az izraeli háztartások körülbelül 2 milliárd sékelt (kb. 57 millió dollárt) költenek egyszer használatos műanyagokra minden évben. Egy átlag izraeli a dupláját termeli meg a fejenkénti műanyaghulladék nemzetközi átlagának (0,309 gramm vs. 0,139 gramm).

Az eldobható műanyag termékek háztartási fogyasztása évente 68 344 tonna, ami fejenként körülbelül 7,5 kilogramm. Ez ötszöröse az európai uniós átlagnak. Az egyszer használatos műanyagok nem bomlanak le, így jelentősen hozzájárulnak a tengerszennyezéshez. A keletkező mikroműanyagok mindenütt jelen vannak, az ivóvizünkben, a levegőben, amelyet belélegzünk, és az összes termékben, amit fogyasztunk, még a sóban, a sörben, a mézben is. Egy átlag izraeli 50 000 mikroműanyag részecskét fogyaszt egy év alatt. Sok egészségkárosodásért ez a szennyezés felelős. 

A Terv 

Az eldobható edények használatát 40 százalékkal csökkentheti az új terv, amelyet Avigdor Liberman pénzügyminiszter és Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter terjesztett elő a közelmúltban. A javaslat lényege, hogy hasonló pluszköltség terhelje az eldobható műanyag termékeket, mint a cigaretta és az alkoholtartalmú italok adója. Az adó pontos mértékét még tárgyalják az adóhatósággal: a cél megduplázni az eldobható plasztik fogyasztói árát. 

„A cigarettához és az alkoholhoz hasonlóan az egyszer használatos műanyag is függőség. Belefulladunk az eldobható műanyagba. A tét nem csak az ország tisztasága, de életünk minősége is” – mondta Zandberg.

„Az elv az, hogy az eldobható edények rendszeres fogyasztói viseljék a kár költségeit. Ez a gazdasági lépés környezetbarátabb magatartásra ösztönözheti a lakosságot” – nyilatkozta a tervről Liberman.

„A világ számos országában már megtették ezeket a lépéseket. Nekünk is kötelességünk mindent megtenni az eldobható plasztik csökkentése érdekében. A fogyasztói magatartásváltozást reméljük ettől a tervtől“ – tette hozzá. A lépéshez nincs szükség új jogszabályokra, csak egy vámrendelet frissítésére, így a két minisztérium már 2022 januárjában bevezetné az új adót.

Love, Death & Plastic?

A bejelentés hetére időzítette kiállítása megnyitóját a román származású izraeli művész, Evelyn Anca, a Plastic Free Israel programigazgatója. Provokatív tárgyai, képei, a Műanyagmentes Izrael kiáltványai a tel-avivi Román Kulturális Intézet kiállítótermében láthatók. 

Jó kezdet

Evelyn Anca szerint jó néhány oka van annak, hogy az izraeliek műanyagfüggők: a felgyorsult életvitel, a kényelem és a kóser háztartás megfontolásai. A sokgyermekes családok nem akarnak naponta több tucat edényt mosni, és műanyag tányérokhoz és edényekhez folyamodnak, hogy megkönnyítsék az életüket – magyarázza. – „De a fogyasztók érzékenyek az árakra, kétszer is meggondolnak minden kiadást, így az eldobható műanyag edények megemelt ára segíthet csökkenteni a használatot. Ez fontos első lépés, és reméljük, hogy ez a kezdeményezés végül a műanyagok esetleges betiltásához vezet”.

Műanyagmentes Izrael 

A két minisztérium megvizsgálta annak a lehetőségét is, hogy ezeknek a tárgyaknak a használatát teljes egészében betiltják, ahogyan Ausztráliában, Kanadában és Európa számos országában már megtették, de belátták, hogy egyelőre Izraelben lehetetlen lenne egy csapásra keresztülvinni egy ilyen éles változást.

 Fotó: Silló Sándor


Az írás megjelent a Mazsihisz oldalán is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.