Ganz lemondta a Netanjahuval tervezett találkozóját: “Nem értek meg a feltételek”

Fotó: Amos Ben Gershom / GPO
Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

A szeptember közepi választásokon legtöbb szavazatot kapott centrista Kék-Fehér párt lemondta szerdára tervezett nagykoalíciós egyeztető tárgyalásait a jobboldali Likud párttal – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a Ynet kedden.

Sem a pártok delegációi nem fognak találkozni, sem a pártok vezetői, a Kék-Fehér élén álló Beni Ganz, és a Likud élén álló Benjamin Netanjahu miniszterelnök. A Kék-Fehér azzal indokolta a megbeszélések lemondását, hogy “nem értek meg rá a feltételek”.

“Nincs miről beszélni” – nyilatkozta a lapnak a Kék-Fehér egyik vezetője. “Ez nem tárgyalás, hanem süketek párbeszéde, s nincs értelme folytatni, amíg nem változnak a feltételek” – tette hozzá. A Ynet szerint a Kék-Fehér tárgyalói arra a következtetésre jutottak a vasárnapi megbeszélések után, hogy jelenleg nem képesek áthidalni a nézetkülönbségeik közötti szakadékot, mivel a Likud ragaszkodik ahhoz, hogy nem önálló pártként tárgyal, hanem csakis az általa megteremtett jobboldali-vallásos blokk nevében – s ez komoly kompromisszumot igényelt volna a vallás és az állam kapcsolatának számos kérdésében, s emiatt a Kék-Fehérnek fel kellett volna adnia programjának kulcsfontosságú részeit.

“Miért kellene segítenünk Netanjahunak abban, hogy ne az ügyészi meghallgatásáról szóljanak a lapok címei?” – fogalmazta meg a tárgyalások elhalasztásának másik okát a centrista párt egyik vezetője, a szerdán kezdődő és jövő hétfőig négy napon át tartó jogi procedúrára utalva, amelyben a kormányfő ügyvédei megpróbálják meggyőzni Aviháj Mandelblitt államügyészt, hogy álljon el a már elkészített vádiratok benyújtásától, amelyek csalással, hivatali hatalmával való visszaéléssel és korrupcióval vádolják Netanjahut.

Ganz pártja úgy vélte, hogy Netanjahu eleve reménytelen tárgyalásokra próbálja rávenni őket pusztán azért, hogy a kudarc után őket lehessen vádolni az egységkormány meg nem alakításáért, de úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt Netanjahu játékában.

A Likud viszont azzal vádolja a Kék-Fehért, hogy csak az időt húzza, amikor a lényegi kérdésekről akar beszélni, nem pedig arról, hogy miként nézzen ki az egységkormány.

Az elmúlt napokban a helyi politikai szakértők úgy vélekedtek, hogy Benjamin Netanjahu már ezen a héten visszaadhatja kormányalakításra szóló megbízatását Reuven Rivlin államelnöknek, ha a tárgyalásokon nem történik előrelépés – közölte a Ynet. Ebben az esetben az várható, hogy Rivlin Ganzot kéri fel az új kabinet megalakítására.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.