Natan Sharansky a zsidó Nobel 2020-as díjazottja

Natan Sharansky - fotó: Wikipedia
Natan Sharansky - fotó: Wikipedia

Natan Sharansky egykori szovjet disszidensnek ítélték a Genezis-díjat 2020-ban, melyet gyakran “zsidó Nobel-díjnak” is neveznek, közölte a Genesis Prize Foundation kedden.

Sharansky előtt Robert Kraft filantróp, Natalie Portman színésznő, Anish Kapoor művész, Itzhak Perlman hegedűművész, Michael Bloomberg New York ex-polgármestere, és Michael Douglas színész-rendező kapta meg az egy millió dollárral járó díjat, melyet olyan személyeknek adnak, akik kiemelkedő szakmai teljesítményükkel a zsidó nemzedék következő generációjára inspirálóan hatnak, és elkötelezettek a zsidó értékek és a zsidó nép iránt.

„A díj elismeri Sharansky rendkívüli élethosszig tartó küzdelmét az emberi jogokért, a politikai szabadságért, valamint a zsidó népért és Izrael Államért tett szolgálatát” – olvasható a nyilatkozatban. A díjátadó ünnepségre 2020. június 18-án kerül sor Jeruzsálemben.

Jichák Hercog, aki Sharanskyt váltotta a Jewish Agency élén, és a díjazottakat kiválasztó bizottság vezetője, Sharanskyt „egy igazi zsidó hősnek és rendkívüli embernek” nevezte.

„A Szovjetunióban asszimilált zsidóként felnevelve, Izraelnek köszönhetően fedeztem fel zsidó identitásomat és a zsidó néphez tartozást” – mondta Sharansky. „Ez az Izraelhez fűződő kapcsolat erőt adott nekem és másoknak a zsidók és más népek jogaiért való küzdelemhez, akiktől megtagadták az alapvető szabadságot.”

(…)

Sharansky, egy híres szovjet lelkiismereti fogoly, 1986-ban kilenc év munkatábor és több hónapos éhségsztrájkok után alijázhatott Izraelbe. Ép elméjét a magánzárkában töltött időben fejben lejátszott sakkpartikkal őrizte meg. „Több ezer partit játszottam, és mindet megnyertem” – mondta a The New York Timesnak 1996-ban, abban az évben, amikor sikerült legyőznie Gary Kasparov sakkbajnokot.

A teljes cikk itt olvasható >>