Társkereső?

Benjamin Netanjahu miniszterelnök heves kritikája ellenére Ehud Olmert volt miniszterelnök hétfőn (február 10.) találkozott a Palesztin Hatóság elnökével, és egy rövid közös sajtótájékoztatót is tartottak.

“Először is köszöntöm barátomat, Ehud Olmeret, akivel már egy ideje ismeretségben állok” – kezdte Abu Mazen (Abbasz), a Palesztin Hatóság elnöke. “Korábban beszéltem az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt és hangsúlyoztam a tárgyalások útján elért béke fontosságát. Az amerikai terv figyelmen kívül hagyja a nemzetközi döntéseket. A közelmúltban találkoztam már Olmerttel. A vele folytatott tárgyalások ígéretesek voltak, és bár nem vezettek megoldáshoz, közel álltunk hozzá. Készek vagyunk folytatni a tárgyalásokat arról a pontról, ahol Olmerttel abbahagytuk.”

Hozzátette: “Készen állunk arra, hogy az 1967-es határok alapján Izrael állam szomszédságában létrejöjjön a Palesztin állam, amelynek Kelet-Jeruzsálem a fővárosa, Nyugat-Jeruzsálem pedig Izrael fővárosa lenne. Felszólítjuk az izraelieket, hogy utasítsák el a zsákutcába vezető szélsőséges álláspontokat. Nem lehet úgy békét teremteni, hogy az egyik félre ráerőszakolják, hanem csak ha mindkét fél hajlandóságot mutat arra, hogy ezen a földön egymás szomszédságában éljen. Nem hiszünk az erőszakban, küzdünk a terrorizmus ellen. Minden országgal szeretnénk biztonsági együttműködést, már számos biztonsági megállapodást aláírtunk. Csakis az erőszakmentes népi ellenállásban hiszünk. A béke és az olyan békés emberek felé nyújtunk jobbot, mint Olmert.”

A börtönbüntetése alól két éve szabadult volt miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem célja Trump béketervének kritizálása: “Örülök, hogy lehetőségem volt találkozni a PA elnökével, akivel az elmúlt évtizedben, miniszterelnöki tisztségem befejezése óta tartom a kapcsolatot. Nem azért vagyok az Egyesült Államokban, hogy az elnökét vagy a béketervét kritizáljam. Még csak nem is azért, hogy az izraeli miniszterelnököt kritizáljam. Erre minden lehetőségem megvan Izraelben.”

Hozzátette: “Sokszor kérdezik, mi szükség van arra, hogy éppen most találkozzak Abbasszal. A válasz nagyon egyszerű: Trump elnök tervének célja az, hogy békét teremtsen Izrael és a palesztinok között, ehhez pedig tárgyalnunk kell egymással. Úgy gondolom, hogy Abu Mazen az egyetlen partner, aki a palesztin embereket képviseli és bizonyította, hogy kész a tárgyalásokra.”

Olmert saját szerepével kapcsolatban hangsúlyozta: “Nem vagyok kormánytag, ez tudvalevő. De szeretném megosztani a gondolataimat, amelyek szerintem sok más izraeli véleményét is képviselik.” Olmert visszautasította és nevetségesnek nevezte azokat a vádakat, miszerint Ganz érdekében, illetve annak támogatása érdekében járna el.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az Olmert – Abu Mazen találkozót Izrael története “legalantasabb eseményének” nevezte. Danny Danon, Izrael ENSZ nagykövete is élesen kritizálta a találkozót, és azzal vádolta meg Olmertet, hogy Abu Mazennel való találkozójával a palesztin politikai terrorizmust támogatja.

A találkozóra néhány órával az után került sor, hogy Abbasz a Biztonsági Tanácsban a “század alkujáról” tartott beszédet, amelyben felmutatta a Trump tervéhez csatolt térképet is, és azt “svájci sajtnak” nevezte. Beszédének végén kijelentette: “Békejobbot nyújtok minden olyan izraeli vezető felé, aki hajlandó találkozni. Nem fogunk az erőszak eszközéhez fordulni.”

Korábban egy, a Ynet magazin stúdiójában készített interjúban Olmert már reagált a tervezett találkozóval kapcsolatos kritikákra, mondván: “Abbasz az egyetlen partnerünk a békekötésre. Semmiféle ürügy nincs arra, hogy ne találkozzunk vele.” Ugyanebben az interjúban “bajba keveredett csalónak, bűnbanda-vezérnek” nevezte Netanjahut.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.