Égő kovászos, lángoló luláv

Ma este széder este

Jeruzsálem is készülődik Fotó: Bódi Géza

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Utolsó fázisába ért a hetek óta tartó ünnepi készülődés. A hivatalok, kórházak és egyéb közintézmények már napokkal korábban megszabadultak minden kovászostól. Tegnap este már a boltok polcain sem maradt pékáru, a peszachra nem kóser egyéb termékek polcai letakarva, eladva – akciósan, átmenetileg. A kasrutra nem adó polgárok már egy hétre betárazták magukat kenyérrel és egyéb chomeccal, de az arab pékségeknek így is megnő a forgalma az ünnep alatt.

Ma reggel a peszachi nagytakarítás az otthonokban is befejeződik. Jeruzsálemben tele a levegő a maradék morzsákat égető tüzek füstjével. Magánakciók, kis tüzek ezek: a városháza most nem rakott ki erre speciális konténereket. A csoportosulást elkerülendő. (A cikkben szereplő fotókat nem idén lőttem). Égett műanyag szaga száll a szélben: ég a chomec, néhol bizony zacskóstul, biztos, ami biztos. Ilyenkor hagyományosan tűzre kerül a szukkotkor vett luláv is.

Ég veled luláv!

Chag szameach!

- Hirdetés -
Fotó: Bódi Géza

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?