Rekordszámú napi koronabeteg Izraelben • Városnegyedeket zártak le

Az utóbbi napokban növekedésnek indult a súlyos betegek és a kórházi kezelésre szorulók száma is, az egészségügyi minisztérium közlése szerint fokozatosan megtelnek a kórházak “korona-osztályai”. Az izraeli koronafertőzések száma szerda estére elérte a 26 257-et, ami előző este óta 1013 új megbetegedést jelent – ez eddig a legmagasabb napi érték. 57 (+5) beteg állapota súlyos, közülük 24 (+0) van lélegeztetőn, 63 (+2) beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 322 (+2) halálos áldozata van a járványnak, és 17 452 (+111) beteg gyógyult meg.


A kormány további városnegyedek lezárása mellett döntött a növekvő koronavírusos fertőzések megállítására. Lodban a Harekevet, Sanir és Neve Salom, Asdodban pedig a Gímel, Zain és Hé negyedekben korlátozzák a ki- és bejárást és az üzleti tevékenységet. A megszorító rendelkezések ma reggel nyolctól léptek hatályba, és egy hétig lesznek érvényben. Betar Elitben ezen felül korlátozzák a csoportos rendezvényeket és a tanintézmények működését.


A kormány véglegesen jóváhagyta a titkosszolgálati eszközök alkalmazását a koronavírusos fertőzések felkutatására. Az eredeti tervek ellenére a felhatalmazás csak három hétre szól.


Az El Al határozatlan időre minden járatát törli. A vállalat vezérigazgatója, Gonen Usishkin elrendelte az összes repülőgépének visszatérését Izraelbe. Minden járatot, beleértve az utas- és a teherszállítást is, további értesítésig törölnek. Teljes cikk


A Kamada izraeli biogyógyszerészeti cég bejelentette, hogy befejezte a COVID-19 elleni, plazmából kivont antitestkészítményének, más néven passzív oltásnak a kifejlesztését. A Rehovot székhelyű vállalat azt tervezi, hogy elérhetővé teszi azt egy Izraelben alkalmazott speciális felhasználási program keretében. Koronavírusban szenvedő súlyos betegeknek adható ez a passzív oltás, amely segíti gyógyulásukat.


Izrael a 2016-ban elfogadott törvénynek megfelelően, szerdán 32-ről 30 hónapra lerövidítette a férfiak kötelező katonai szolgálatát. A hadsereg kifogásolja a változást, és azt tervezi, hogy még ebben a hónapban felveti a témát a biztonsági kabinetben a jogszabály módosítása érdekében.


Egyre több, az annektálást ellenző hang érkezik Európából. A francia külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy ez a nemzetközi jog megsértése, és súlyos következményei lesznek.


Az államügyészség nemrégiben titokban vizsgálatot indított, miután az egyik számítógépről Benjamin Netanjahu miniszterelnök büntetőügyeivel kapcsolatos titkos dokumentumok tűntek el.


Egy izraeli startup azon kísérletezik, hogy húshoz hasonló növényi alapú húst készítsen. A Redefine Meat ezzel nincs egyedül, de az a 3D technika, amivel kinyomtatják a húsmentes steaket, eléggé különlegesnek tűnik:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.