Tüntetések voltak országszerte • A rendőrség elhurcolta a Haaretz fotóriporterét

Rendőrök viszik Ohad Zwigenberget, az Haaretz fotóriporterét a 2020. augusztus 8-ai Netanjahu-ellenes tüntetés alatt, Jeruzsálemben a Balfour utcában, miután először nem hagyták az újságírót dolgozni, és egy szóváltást követően a rendőrségi rabszállító buszba vitték letartóztatni. A helyszínen levő fotósok és újságírók sorfalat álltak a busz előtt, hogy megakadályozzák kollégájuk elszállítását, amely végül Zwigenberg elengedéséhez vezetett - fotó: Bea Bar Kallos

Ismét ezrek (a média szerint 15 000, a szervezők szerint 32 000) gyűltek össze szombat este Benjamin Netanjahu rezidenciájánál Jeruzsálemben, tüntetve a kormány gazdaságpolitikája ellen a koronavírus-krízis idején, valamint lemondásra szólítva a három korrupciós ügyben érintett miniszterelnököt.

Az ország legnagyobb hídjain és kereszteződéseinél, mintegy 300 helyszínen tüntettek Netanjahu ellen a “Fekete Zászló” korrupcióellenes mozgalom szervezésében.


A rendőrség először akadályozta majd elhurcolta Ohad Zwigenberget, a Haaretz fotóriporterét a szombat esti tüntetésről. Végül nem került sor a letartóztatására, mivel a helyszínen levő fotósok (köztük az Izraelinfo fotósa) és újságírók a rendőrségi buszt megállítva tiltakoztak kollégájuk letartóztatása valamint a sajtószabadság megsértése ellen.


“Addig folytatjuk, míg le nem mond!” – Helyszíni képes beszámolónk az ország egész területén folyó demokrácia melletti tüntetésekről.


Israel Hemed festő nyerte idén a Tel Aviv Múzeum Shiff-díját. A rangos elismerést, ami 10 ezer dollár pénzjutalommal és egyéni kiállítással jár, évente ítélik oda a legjobbnak tartott figuratív, realista stílusban alkotó izraeli művésznek. Teljes cikk


Beni Gantz védelmi miniszter és rotációs miniszterelnök (Kék-Fehér) szombaton a 12-es csatornának nyilatkozva kijelentette, hogy a közelmúltbeli politikai feszültségek ellenére kiáll az egységkormány mellett, de megérti, hogy a nyilvánosság csalódott benne, ahogy a Benjamin Netanjahu miniszterelnök iránti „gyűlöletüket” is.


Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap délben közölte, hogy korábban a határ mentén zajló munkálatok során a Gázai övezet déli részénél gépfegyver tűzről kaptak jelentéseket. A munkálatokat leállították. A hadsereg aknavetőtűzzel reagált, füstöt okozva, hogy evakuálhassák a munkálatokban résztvevőket a területről. Ekkor azonban a lövéseket a helyszínre vezényelt izraeli csapatokra irányították. Sérülés nem történt.


Szombaton gyújtóballonok érkeztek Gázából, nagy-kierjedésű aljnövényzet tüzet okozva a Negev déli részén. Az egyik Gázához közeli településen ballonokhoz erősített kézigránátot találtak, amit tűzszerészek semlegesítettek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.