Lapid: Netanjahu nem akar tárgyalni a palesztinokkal

Jair Lapid - fotó: Silló Sándor
Jair Lapid - fotó: Silló Sándor

Izraelnek tárgyalnia kellene a békéről a palesztinokkal, de Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek ez egyáltalán nem áll szándékában – jelentette ki Jair Lapid, az izraeli parlamenti ellenzék vezetője az AFP francia hírügynökségnek adott, kedden megjelent interjúban.

Az izraeli kormány szerint úgy sikerült megállapodásokat kötni mérsékelt szunnita országokkal (az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel), hogy közben megspórolták a palesztinokkal folytatandó tárgyalások árát. Véleményem szerint itt nem egy fizetendő árról, hanem Izrael érdekéről van szó – fogalmazott Lapid.

Megjegyezte azt is, hogy a palesztinoknak is aktívabbnak kellene lenniük, nem várhatják folyton, hogy az arab világ és a nemzetközi közösség majd elvégzi helyettük a munkát. Ki kellene lépniük az örökös áldozat szerepéből – mondta, hozzátéve, hogy a palesztinok nem fogják 100 százalékban megkapni, amit szeretnének, mert az nem fog működni, de vissza kellene térniük a tárgyalóasztalhoz, ahogy az izraeli kormánynak is ezt kellene tenni.

A kétállami megoldás tervét alapul véve kellene a palesztinokkal tárgyalni, de ezt Netanjahu nem fogja megtenni, mert politikai veszélyt lát benne: a kellemetlen jogi ügyei miatt nagy szüksége van választói bázisának támogatására, márpedig az a bázis elutasít mindenféle kiegyezést a palesztinokkal – mondta Jair Lapid, a Van jövő (Jes Atid) párt vezetője.

Lapid szerint a kormány nem tudta kezelni a koronavírus-járványt sem. Izraelben péntektől már második alkalommal szigorú országos zárlat lép életbe.

Az ellenzéki politikus szerint ez az „agresszív intézkedés” romba dönti a gazdaságot, és közben nem állítja meg a járványt. Lapid szerint a lépést kizárólag az indokolta, hogy a kormány „teljesen elveszett, totálisan megbukott járványkezelésből”.

Hetek óta szombat esténként több ezren rendszeresen tüntetnek Izraelben Netanjahu távozását követelve korrupciós ügyei, illetve a gazdasági problémák és a járvány nem megfelelő kezelése miatt. A demonstrációk óta Netanjahu népszerűsége csökkent, viszont pártja, a Likud továbbra is a legkedveltebb politikai párt a közvélemény-kutatások szerint. Jaír Lapid pártja a harmadik helyen áll.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.