Az utóbbi napokban több helyi médiában is írások jelentek meg arról, hogy civil ruhás nyomozók a tüntetések előtt-után, attól függetlenül letartóztatják, civil autókba tuszkolják és a “közrend elleni kihágás”, valamint “tiltott gyülekezés” vádjával kihallgatják a tüntetések fiatal szervezőit, aktivistáit.

A tiltakozó aktivisták szerint titkosrendőrök még azokon a napokon is követték őket, amikor nem volt tüntetés, és kihallgatásukon fényképeket mutattak nekik a tüntetésektől független magánéletük elkapott pillanataival. Többen arról számoltak be, hogy letartóztatásuk és kihallgatásuk fő célja telefonjuk elkobzása volt, amit azóta sem kaptak vissza, és amelynek segítségével azóta titokban követhetik a tüntetéseket szervező WhatsApp csoportokat.

“Két titkosügynök hozzám lépett, és megkért hogy menjek velük. Az egyikük kikapta a telefont a kezemből, engem pedig egy civil autóval bevittek a tel-avivi rendőrség központi egységébe. A mobilom még mindig náluk van” – mesélte Eran Brill a המקום הכי חם בגיהנום című honlap szerint (“A pokol legforróbb helye” elnevezésű független újság). Azt is elmondta, hogy szabálysértés és a közbiztonság sérelme vádjaival hallgatták ki. Elmondása szerint a nyomozás során a nyomozó azt követelte, hogy árulja el, kik a tiltakozás vezetői.

Az Állampolgári Jogok Egyesülete figyelmeztet annak a lehetőségére, hogy a rendőrség létrehozott egy speciális adatbázist, ahol a tüntetők adatait őrzik, de a szervezet ezt tagadja – közölte a Háárec cikke. Azt is tudni vélik, hogy a rendőrség különleges, a bűnszervezetek ügyeiért felelős egységeit alkalmazzák a Netanjahu ellen tüntetők esetében.

A rendőrség ugyanakkor úgy véli, hogy képesek voltak azonosítani a miniszterelnök elleni tüntetés kemény magját, és feltérképezték vezetőit. Egy főrendőr elmondta a lapnak, hogy ez egy körülbelül 30 fős csoport – többségük Tel Avivban él, büntetlen előéletűek, de némelyiküket a rendőrség már megvádolta a “közrend megsértésének” vétségével.

Az egyik aktivista éjjel kettőkor lement a lakásából, és a háza előtt egy titkosrendőrt vett észre, akit nyilvánvalóan az ő követésével bíztak meg, és aki zavarában egy szomszédos épület bejáratához ment, ahol megpróbált bejutni a kapu kódját nyomogatva, de sikertelenül. Utána leült, és telefonálni kezdett. A megfigyelt fiatal lakótársa segítségével követni kezdte, mire eltűnt egy sikátorban. Megvárták az autójánál, ahová egy másik ruhát öltve tért vissza. Ezután a civil aktivista követésével megbízott lebukott titkosrendőr az autóba ült, és elhajtott.

Fotó: frankpeti / Izraelinfo
Fotó: frankpeti / Izraelinfo

A Shai Szade nevű aktivistát akkor tartóztatták le, amikor egy tüntetésen múlt szombaton rámutatott négy civil ruhás titkosrendőrre, akiket már felismert korábbi tüntetésekről. Figyelmeztette társait jelenlétükre, mire lekapcsolták.

A letartóztatottak egy részét képviselő Gonen Ben Jichák ügyvéd szerint 2020-ban súlyos bűntény lett a kormány elleni tiltakozás. “A rendőrség szétesik, és politikai döntést hoztak a tüntetések élén állók elleni fellépésről” – mondta Ben Jichak a Háárecnek. “Az izraeli rendőrség Amir Ohana rendőrségévé vált, ez egy veszélyes folyamat, amely összezúzza a társadalmat” – tette hozzá.

A rendőrség tagadja, de a jogvédők szerint listázni kezdték a tüntetőket. Erre utal, hogy pl. Cur Hadasszában a helyi tüntetésen a rendőrség minden egyes tüntetőt személyazonosságának megadására kötelezte, és azt rögzítették is a náluk lévő ipaden, noha teljesen szabályosan, egymástól két méteres távolságra, maszkban tüntettek, idős, és középkorú emberek Netanjahu ellen.

Hasonló eset történt a Fishman utcában Tel-Avivban is, ahol csak személyazonossági adataik megadása után hagyhatták el a lezárt utcát a demonstrálók.

Bármiféle ilyen lista összeállítása Izrael állam törvényeivel szemben áll, ha a rendőrség ilyet készít, akkor törvénytelenül jár el.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.