Vörös-tenger Jazz

Red Sea Jazz Festival Eilat 2021

Red See Jazz Festival

A korona miatt ide-oda tolódott a tavaly nyári, aztán a téli fesztivál is. Most már biztos: a jövő hétvégén Eilat a jazzé. A világsztárok idén kimaradtak a programból, cserébe minden eddiginél könnyebb lesz áttekinteni az izraeli jazz krémjét mindössze három nap alatt. Április 22–24, csütörtöktől szombatig.

A részletes programmal nem vesződnék (itt olvasható), inkább kiemelnék néhány előadót.

Eli Degibri szaxofonos – a házigazda – a jazz mainstream hazai sztárja nyitja a fesztivált csütörtökön. A jegyeket már csak a beiktatott plusz koncertjére lehet váltani. Mark Eliyahu ethno-crossover repülő szőnyegén Dikla utazik majd velünk. Aztán Daniel Zamir koncertje, sztár-vendégekkel, összefonja majd a keleti és az európai zsidóság dallamvilágát egy forró meditációban.

A Quarter to Afrika jazzbe mártott ethno zenéje már pénteki buli. Gil Dor és Noa (Achinoam Nini) izraeli állócsillagok, új jazz lemezük bemutatója lesz itt Eilaton. A Shalos trió is hazai ízekkel kecsegtető csapat a fősodorból. A Liquid Salon pedig az új hangot, a nu-jazzt képviseli majd.

Adam Ben Ezra, aki egy komplett zenekart képes a színpadra varázsolni egy szál bőgővel, már a szombati program. Sefi Zisling trombitás is a világhír felé kacsintgató figurája az izraeli jazznek. Ő is a zárónap fellépője.

Akit vonz a Vörös-tenger öblében kikötő hazai jazzflotta, az siessen. Egyre több koncert plakátját díszíti már a “minden jegy elkelt” tábla.