Szex és New York izraeli kaftánban!

Sarah Jessica Parker a pávás kaftánban – Fotó: Instagram képernyőkép

Szex és New York izraeli kaftánban!

Ez így túlzás. A kaftán ez esetben egy női ruhadarab, és bár valóban izraeli, nem az újra támadó sorozatot borítja, csak az egyik sztárt, Jessica Parkert…

De menjünk sorban.

Az ezredforduló amerikai kultusz-sorozata, a Szex és New York (angolul Sex and the City) újjáéledt. Két epizód már elkészült, és az a terv, hogy tízig meg sem állnak. A sorozat-függőknek ez már régen nem téma, és a többiek is hallották már a hírt, hogy a New York-i szingli csajok feltámadtak.

De hogy lesz ebből izraeli hír?

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz a kézzel hímzett izraeli Maskit-kaftán Carrie Bradshaw, alias Jessica Parker gardróbszekrényébe?

„Hatalmas megtiszteltetés, és egy valóra vált álmom, hogy láthatom a Maskit gyönyörű darabját az újjászülető sorozatban” – lelkendezett Sharon Tal, a Maskit vezető tervezője. A divatház maga az izraeli haute couture történelme, és Sharon Tal volt az, aki 2014-ben feltámasztotta az ötvenes években alapított brandet.

A Maskit arculata Ruth Dayan, Moshe Dayan tábornok feleségének ötlete volt. Felfedezte, hogy a marokkói, jemeni és más keleti országokból érkező új bevándorló nők között sokan gyönyörűen hímeznek, és ismerik, használják a szülőhazájukból hozott motívumkincset.

A magyar származású tervező, Fini Leitersdorf segítségével hozzáigazították ezt az orientális stílust a kor igényeihez. Nem volt nehéz dolguk, a divat fősodra akkor éppen a népi tradíciók és a mesés kelet irányában haladt.

Hosszan, évtizedeken át a Maskit szinte egyet jelentett az izraeli divattal.

Aztán a hagyományos hímzéssel díszített köpenyek, tunikák, kaftánok ideje lejárt, ahogy a szókimondó szexorientált New York-i szingli csajoké is. De most mind a két brand újraéledni látszik.

„A ‘Sex and the City’-n és azon a stíluson nőttem fel, amelyet Carrie Bradshaw jelentett” – folytatja Sharon Tal.

Jessica Parkerrel, aki ezt figurát alakítja, 2019-ben ismerkedett meg Izraelben, amikor Parker meglátogatta a Maskit jaffói üzletét és stúdióját. A színésznő a neves márka rajongója lett.

A rajongók többször is láthatták őt Maskit ruhákban megjelenni. Dublini látogatása során egy mitológiai motívumokkal díszített sivatagi köpenyt viselt, a „Harry Potter és az elátkozott gyermek” Broadway premierjén pedig egy lila Maskit ruha volt rajta a Times Square-en.

Amikor Parkerék elkezdték az új sorozat előkészítését, a színésznő felvette a kapcsolatot a divattervezővel. Új Maskit ruhát rendelt az új epizódhoz. A covid miatt csak Zoomon tudtak egyeztetni, de ez nem zavarta a munkát.

A kaftánt, melyen egy türkiz páva tárja szét a szárnyait, Tal tervezte, szoros együttműködésben Parkerrel és a show vezető stylistjával, Molly Rogersszel több hónapon keresztül. A hímzés elkészítéséhez 300 munkaórára volt szükség.

A Maskit tervezője most a nevezetes ruhadarab motívumait használva egy új kollekciót készített, amelyet a közelmúltban a manhattani Sohoban, a Wooster Street 74-ben megnyílt Maskit pop-up boltban árulnak majd, a cég többi konfekció darabjával és menyasszonyi ruháival együtt.

A 170 négyzetméteres üzlet megnyitása egybeesett az HBO bemutatójával. A december 8-i premier a New York-i Modern Művészetek Múzeumában volt, és Tal is részt vett rajta. Az időzítés tökéletes volt a ruhatervező számára.

Amikor az 1950-es években a Maskit Izrael egyik első népszerű exportcikke lett, hasonlóan történt az áttörés. A márka megjelent a Vogue-ban, a ruhák pedig a Bergdorf Goodmanben, a Neiman Marcusban és a Saks üzletében a Fifth Avenue-n.

„Ez egy fontos lépés a cég új történetében – summázza Sharon Tal –, de úgy gondolom, hogy ez még csak a kezdet.”

A Szex és New York visszatért a képernyőkre, az izraeli divatcég pávája pedig újra széttárja a szárnyait a Város felett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁStimesofisrael.com