Izraelben a rendőrség nem figyelt meg civileket a Pegasussal

Fotó: Izraeli rendőrség

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

A legújabb Pegasus-ügy kirobbanásakor még Avichaj Mandelblitt volt főügyész alakított azonnal belső vizsgálóbiztosságot a kérdés kivizsgálására. Az igazságügyi minisztérium bizottságának vezetését helyettesére, Amit Mararira bízta, aki átnézte a rendőrség iratait, amelyekből kiderült, hogy a Calcalist nevű újságot a meg nem nevezett forrása szándékosan félrevezethette, mert szó sem volt arról, hogy törvénytelenül használták volna a kémprogramot.

Amit Marari kedden közzétett első jelentése cáfolta a Calcalist február eleji leleplező írásait, miszerint a rendőrség több tucat civil, köztük Netanjahu fia, valamint a volt kormányfő elleni vád koronatanúja, Slomo Filber ellen engedély nélkül reptette volna az NSO Pegasusát.

A Merari vezette csoport kutatásai alapján azt állítja, hogy a rendőrség igenis kemény ellenőrzéssel végezte munkáját, törvényesen jutottak hozzá a Netanjahu elleni bizonyítékokhoz, és noha a korrupciós ügyben (is) történtek szabálytalanságok, azoknak semmi közük az ügyészség felsorakoztatta bizonyítékokhoz. A vizsgálatban a belbiztonság, a Sabak számítástechnikusai is részt vettek.

Megvizsgálták többek között a Calcalist jelentésében megnevezett három volt minisztériumi igazgatóhoz tartozó telefonkészülékeket. Az eredmény alapján Shai Babad, Emi Palmor és Keren Terner nem voltak lehallgatási célpontok.

- Hirdetés -

Roni Alsheich korábbi országos rendőrfőkapitány állítólag már perre is készül a Calcalist-tal szemben – amely továbbra sem hajlandó elárulni, hogy honnan szerezte értesüléseit –, de megígérte, hogy lefolytat majd egy belső vizsgálatot az egész Izraelt felkavaró fake-news ügyében.

Mint emlékezetes, az ügy kirobbanása után Netanjahu védőügyvédjeinek kérésére bírái elnapolták az ellene folyó korrupciós pert, mert az újságcikkek alapján azt állították, hogy illegális eszközökkel jutottak a Netanjahu elleni bizonyítékokhoz. A per jelenleg is szünetel, most éppen azért, mert az egyik bíró elkapta a koronafertőzést.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?