Meghalt két palesztin az izraeli katonákkal kitört tűzharcban

Két palesztin fegyveres meghalt, három pedig megsebesült az izraeli katonákkal Dzseninben folytatott tűzharcban, kedd hajnalban – jelentette a ynet kedden.

Az izraeli kommandós és határőr katonák terrortevékenységgel vádolt palesztin letartóztatása végett hatoltak be a dzsenini menekülttáborba. Miután őrizetbe vették a gyanúsítottat, több irányból heves tüzet nyitottak rájuk, amit viszonoztak.

Amikor a határőr katonák elkezdték elhagyni a terepet, zavargások törtek ki, mintegy 150-en  Molotov-koktélokkal, kövekkel és házilagos gránátokkal dobálták az izraeli erőket.

Imad abu Alhidzsát tartóztatták le, aki korábban már maga is volt fogoly izraeli börtönökben, s az iszlamista Hamasz terrorszervezet egyik magas rangú dzsenini vezetőjének, az évek óta raboskodó Dzsamal Abu al-Hidzsának a fia. A halottak: Abdullah al-Kasszari és Sadi Nadzsam.

A ynet emlékeztet rá, hogy tavaly novemberben a Palesztin Hatóság jelentős katonai műveletet hajtott végre Dzseninben, hogy visszaállítsa fennhatóságát a város, a benne található menekülttábor és a környező falvak fölött.

A lap szerint efféle akciót már másfél évvel ezelőtt terveztek, de a koronajárvány kitörése miatt akkor lemondták. Az elmúlt évben a Palesztin Hatóság elvesztette az uralmat ebben a körzetben az Iszlám Dzsihádhoz, a Hamaszhoz és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjához kötődő fegyveres csoportok hatalmának növekedése nyomán.

Ezek a fegyveres csoportok terrorizálni kezdték a várost, embereik nem féltek szembeszállni a palesztin biztonságiakkal és a palesztin rendőrséggel, többször lőtték is parancsnokságukat a városban.

Dzsenin az Iszlám Dzsihád fellegvára Ciszjordániában, de a Hamasz is jelentős erőkkel képviselteti magát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.