Emelkedett a tel-avivi lövöldözéses merénylet halálos áldozatainak száma

Belehalt súlyos sebeibe a 35 éves, háromgyermekes Barak Lopen, aki korábban olimpiákon is induló kajakversenyző volt

Háromra emelkedett a csütörtök esti lövöldözéses merénylet halálos áldozatainak száma Izraelben, életét vesztette az egyik súlyos sebesült – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Hiába küzdöttek életéért az orvosok, belehalt súlyos sebeibe a 35 éves, háromgyermekes Barak Lopen, aki korábban olimpiákon is induló kajakversenyző volt, emellett az izraeli olimpiai és paraolimpiai kajakválogatott edzője.

A terrorakció halálos áldozata volt mellette a 27 éves Eitam Megini, aki egy hónapja jegyezte el barátnőjét, és az esküvőjüket tervezték. Számítástechnikát és idegtudományokat tanult.

Gyerekkori barátjával, Tomer Moraddal mentek Tel-Avivba egy bárba beszélgetni, ahol mindkettőjüket agyonlőtte a palesztin támadó. Morad éppen befejezte mérnöki tanulmányait, és új végzettségének megfelelő állást talált.

- Hirdetés -

Naftali Bennett miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a biztonsági erők továbbra is maximális készültségben vannak Tel-Avivban és az egész országban, hogy megakadályozzanak egy esetleges további merényletet, a több hete tartó terrorhullám folytatását.

“Izrael egész népe érzi a meggyilkoltak családjainak szomorúságát, és imádkozik a sebesültek egészségéért” – hangsúlyozta nyilatkozatában a kormányfő. – “Nehéz, kihívásokkal teli korszakban élünk – talán hosszabb ideig –, de kemény kézzel harcolunk a terrorral, és győzni fogunk” – tette hozzá.

A merénylő jól ismerte Tel-Avivot, több alkalommal tartózkodott a városban, noha nem volt izraeli munkavállalási és belépési engedélye. A Sin Bét belbiztonsági szolgálat jelentése szerint a Ciszjordánia északi részén, Dzsenín egyik menekülttáborában élő 29 éves Raid Hazem nem tartozott egyik palesztin terrorszervezethez sem, nem voltak korábban biztonsági kihágásai, soha nem vették őrizetbe.

A ramadán, a muzulmán böjti hónap első pénteki imája feszülten, teljes rendőri készültségben, de békésen zajlott le Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél, amely a muzulmán vallás harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.