7 izraeli katona megsebesült és 5 palesztin életét vesztette egy összecsapásban Ciszjordániában

Öt palesztin életét vesztette hétfő reggel az izraeli hadsereggel kitört összecsapásban Ciszjordánia északi részén, a Dzsenin melletti Burkinban – jelentette a helyi média a palesztin egészségügyi tárca közlésére hivatkozva.

A beszámolók szerint egy izraeli egység, amely helyi lakosoknak álcázott katonákból állt, behatolt a településre, de lelepleződtek, majd Izrael jelentős erőket küldött kimentésükre, rájuk viszont palesztin fegyveresek tüzet nyitottak.

Az incidensben hét izraeli katona is megsebesült, többen súlyosan. A halálos áldozatok mellett 28 palesztin sebesült meg, közülük többen kritikus állapotban vannak (A palesztin egészségügyi minisztérium szerint öt ember meghalt a biztonsági erők tüzében, köztük egy 15 éves fiú, és 91 másik ember megsérült – közülük 23 súlyos és kritikus állapotban van.).

Az izraeli hadsereg közleményben megerősítette, hogy fegyveres támadásokkal gyanúsított palesztinok elfogására razziát indított Dzseninben, összetűzésre is sor került, és több palesztint találat ért.

A razziában elfogtak két körözött palesztint.

Két izraeli katonai járművet is megrongált egy úton elrejtett robbanószerkezet. A közszolgálati rádió szerint a palesztinok rálőttek a behatoló páncélozott katonai járműből a detonáció után kimenekülő katonákra, s Izrael a mentési akcióhoz helikoptereket is bevetett. A hadsereg a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet szerint évek óta először alkalmazott katonai helikoptert és arról indított rakétákat Ciszjordániában.

A hadsereg a közleményben is megerősítette, hogy egy helikopter részt vett a műveletben.

A megsebesült izraeli katonát kórházakba szállították.

A Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet helyi csoportja vállalta magára a robbanószerkezetek elhelyezését és a fegyveres támadás megindítását is a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál szerint.

Az izraeli katonák arról számoltak be, hogy egy mecsetből nyitották rájuk tüzet, és meglepte őket az ellenük használt – dzsenini laboratóriumokban újabban gyártott – robbanóanyagok ereje.

Január óta az ismét kiújult konfliktusban már legalább 120 palesztin veszítette életét az izraeli hadsereggel lezajlott összecsapásokban vagy merényletekben – derül ki a sajtóban megjelent összesítésekből. Ugyanebben az időszakban 20 izraeli állampolgár, egy ukrán nő és egy olasz férfi is meghalt palesztin radikálisok merényleteiben, s többen súlyosan megsebesültek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.