Izrael a negyeddöntőben!

U21-es labdarúgó EB

Az izraeli U21-es labdarúgó válogatott folytatja az U20-as válogatott sporttörténelmi sikerét a Grúziában rendezett korosztályos Európa-bajnokságon.

A nyáron ez már a második komoly torna, ahol Izrael a “meglepetéscsapat”. Az U20-as fiúk világbajnoki bronzérme után most a 21 év alattiak játszhatnak negyeddöntőt az Európa-bajnokságon.

Németország, Anglia és Csehország voltak a csoportbeli ellenfeleink.

“Halálcsoport” – nem tűnt úgy, hogy továbbjuthatunk.

A németekkel döntetlent játszottunk, az angoloktól kikaptunk. Az utolsó meccsek előtt úgy állt a csoport, hogy a csehek elleni mérkőzés dönt, ki megy tovább Anglia mögött. Csehország válogatottja volt a meccs esélyese…

Aztán a 82. percben Oscar Gloukh Gendelman elé tálalta a labdát, aki gyönyörű gólt fejelt a csehek hálójába.

Az U21-es izraeli válogatott Omri Gendelman kései góljával 1-0-ra legyőzte Csehországot, így bejutott a 2023-as grúziai Európa-bajnokság negyeddöntőjébe. 

Guy Luzon csapata megszerezte a második helyet a C-csoportban, így továbbjutott a kieséses körbe, ahol szombat este a torna másik meglepetés-csapatával, a házigazdával, Grúziával mérkőzik majd.

A 2024-es Párizsi Olimpia így elérhető közelségbe került az Izraeli válogatottnak.

Elképzelhető, hogy a négy közé jutás is elegendő lenne az olimpiai szereplés jogához. A francia válogatott a házigazda jogán mindenképp ott lesz az olimpián. Az ő szereplésüktől is függ, hány kvóta marad az U21-es torna győzteseinek.

„Azt mondtam a srácoknak a meccs előtt, hogy az igazi bajnokok azok, akik kijutnak az olimpiára, és nekünk még egy lépést kell tennünk, hogy a legjobbak legjobbjaival odaérjünk jövőre Párizsba” – idézi fel a meccs előtti pillanatokat Guy Luzon szövetségi kapitány. 

“Az EB kezdete előtt senki nem gondolhatta komolyan, hogy továbbjuthatunk ebből a csoportból, ez volt a realitás, a srácok is tudták. Csak annyit mondtam nekik, hogy nem lehetünk realisták!…”

Ami Izrael következő ellenfelét illeti, Luzon tudja, hogy Grúzia komoly kihívás.

„Néztem Grúzia meccseit. Nagy szenvedéllyel, nagy lélekkel játszanak. Ők is meglepetéscsapat. Senki sem hitte, hogy egy csoportban Hollandiával, Belgiummal és Portugáliával első helyen végeznek majd. Minden tiszteletem a grúz csapaté! Örülök, hogy a házigazdák ellen játszhatunk Tbilisziben teltház előtt, 50 vagy 60 000 ember! Bárcsak 100 000 lenne! Mindent megteszünk majd, és a jobbik csapat jut majd az elődöntőbe.”

A góllövő Omri Gendelman így nyilatkozott a győzelemről: „Úgy érzem magam, mint egy álom közepén. Ez hihetetlen! Nagyon örülök, hogy továbbjutottunk, őszintén mondom: erre mi sem számítottunk. Szívünket-lelkünket kitettük, megérdemeltük a győzelmet. Most ünneplünk, aztán irány Tbiliszi, ahol reméljük, hogy folytathatjuk a történelmet.”

„Az otthoniak nem is tudják, mennyi erőt adnak nekünk. Elérzékenyülünk, amikor a nemzeti himnuszt énekeljük, ilyenkor érezzük, hogy a hazánkért, egész Izraelért játszunk, amely támogat minket. Ez egyszerűen hihetetlen, és ez a siker az övék is!

Az izraeli foci-történelem következő – reméljük dicsőséges – fejezete következik, az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntője:

Grúzia – Izrael

Szombaton, 19 órakor.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.