Fegyveres merénylet Ciszjordániában: hatan megsérültek

Kedden egy ciszjordániai zsidó településen egy biztonsági őrnek öltözött palesztin terrorista lőfegyverrel megsebesített hat izraeli civilt egy gyorsétteremnél, illetve egy bevásárlóközpont előtt. Egy szolgálaton kívüli izraeli rendőr lőtte le – közölte a rendőrség.

Az incidens a Kelet-Jeruzsálemhez közeli, mintegy negyvenezer lakosú Maale Adumimban történt.

A közelben tartózkodó, szolgálaton kívüli rendőr lövések hangjára lett figyelmes, a helyszínre sietett, ahol – a rendőrségi beszámoló szerint – a palesztin férfi őt is célba vette. A rendőr is fegyvert rántott, és lelőtte a támadót.

A támadó áldozatai 14 és 40 év közötti férfiak, kettőnek az állapota súlyos – közölte egy mentőtiszt.

A történtekről hangfelvétel készült, a közösségi médiában közzétett felvételen a férfi azt kiabálja, hogy „meghal Allah kedvéért”, valamint azt kéri, hogy a támadás elkövetőjeként semmilyen csoport ne jelentkezzen.

Elkövetőként egyetlen szervezet sem jelentkezett, de a Hamasz és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetek „hősiesnek” nevezték a támadást.

A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint a támadó a 20 éves Muhannad al-Mazraa volt, Azarija városból. Nem sokkal később a Ciszjordánia déli részén található Hebronban is meglőtt egy izraeli katona egy késsel támadó palesztint.

A palesztinok és az izraeliek közötti fegyveres erőszak az Izrael által megszállt Ciszjordániában tavaly tavasz óta ismét nagyon súlyos. Palesztinok megtámadnak izraeli telepeseket, és viszont, valamint az izraeli hadsereg rajtaütéseket hajt végre a palesztin településeken merénylők után kutatva, és ezekből sokszor tűzpárbaj robban ki. Ezekben az incidensekben csak az idén 23 izraeli, egy ukrán és egy olasz ember halt meg, valamint 150-nél is több palesztin.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.