Újabb terrortámadás Tel-Avivban

Mentősök és rendőrök a 2023 agusztus 5-ei, Nachalat Binyamin utcában történt terrortámadás helyszínén – Fotó: Magen David Adom

Terrortámadás történt a Nachalt Binyamin utca – Rotschild kereszteződés környékén ma délután. Egy 40 év körüli városi biztonsági őr, a 3 gyermekes Chen Amir életét vesztette a kórházba szállítás után. A támadót, a 22 éves, dzsenini Kamal Abu Ahmedet Amir kollégája hatástalanította, a fiatal férfi a helyszínen belehalt a sérüléseibe. Chen Amir családja felajánlotta a férfi épen maradt szerveit szervdonorként.

A két városi biztonsági őrnek gyanús volt a 27 éves férfi, és amikor megközelítették motorkerékpárjukon, a férfi nem vett fel szemkontaktust, nem válaszolt a kérdéseikre, majd hirtelen lövöldözni kezdett. Chen Amirt olyan súlyosan megsebesítve, hogy, bár a helyszínre érkező mentősök stabilizálni tudták valamennyire az állapotát, de végül a Sourasky Egészségügyi Központba történő szállítása után elhunyt, hiába küzdöttek az orvosok az életéért. A másik őr azonnal tüzet nyitott és hatástalanította a terroristát.

A két kiérkező mentőorvos Shai Bachar és Shimon Pinchas a helyszínre érve hatalmas zűrzavart tapaszalt, egy 40 év körüli férfi öntudatlanul feküdt a földön, nem lélegzett, nem volt pulzusa, és több mély sérülése is volt szerte a testén. Azonnal megkezdték az újraélesztését, és kritikus állapotban szállították kórházba – nyilatkozták a helyi médiának.

A mentők a terroristát is ellátták a helyszínen, a férfi búcsúlevelet is hagyott, amelyben mártírként hivatkozik saját magára – mondta az izraeli rendőrfőnök, Kobi Shabtai, aki a Sin Bet (titkosszolgálat) szakemberével együtt érkezett a helyszínre nem sokkal a támadást követően.

A két őr éberségét is kiemelte Shabtai, amikor dicsérőleg nyilatkozott róluk: „Semmi kétségem afelől, hogy a két őr gyors és határozott fellépese életeket mentett meg. Csak néhány méterre a támadás helyszínétől ha körbenéznek, mindenhol emberek látok pihenni, kávézni, és mind pontosan tudják, hogy ennek a két embernek köszönhetjük, hogy elkerültünk egy tömegkatasztrófát.” A rendőrség jelenleg is vizsgálja, hogy Kamal Abu Ahmed munkaengedéllyel vagy illegálisan jutott be izraeli területre.

Benny Gantz, korábbi védelmi miniszter is hangsúlyozta, hogy a két őr önfeláldozó hősiessége előzte meg, hogy katasztrófa történjen. „A sérült őr mielőbbi felépülésért imádkozni fogok” – nyilatkozta.

„Minden tiszteletem a bátor tel-avivi őröké, köszönet érte, hogy éberségükkel megelőztek egy nagyobb terrorcselekményt és hatástalanították a terroristát” – mondta Yoav Gallant védelmi miniszter.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök is elismerően nyilatkozott a két városi biztonsági őr bátorságáról, amellyel megelőztek egy súlyos terrortámadást. „Biztonsági erőink minden esetben így fognak eljárni azokkal szemben, aki megpróbálnak megölni bennünket” – mondta.

Izrael állam elnöke, Isaac Herzog így nyilatkozott: „Imádkozom a sérült biztonsági őr mielőbbi teljes felépüléséért, aki jelenleg is az életéért küzd. Köszönöm neki és a kollégájának is a szívem mélyéről, ezt a bátorságot, hősiességet és elkötelezettséget amivel felléptek a merénylő ellen, akinek a célja ártatlan civilek megölése volt.”

„Nehéz az este Tel-Avivban. A figyelme és a gyors reakciója ennek a két biztonsági őr egy sokkal nagyobb terrorcselekményt előzött meg. Biztonsági szerveink folytatják a harcot a terrorizmus ellen. Minden ellenségünk tudja, hogy nem menekülhetnek előlünk.”

Az este folyamán folytatódik a Kaplan utcai, immáron 31. hete tartó tüntetéssorozat az igazságügyi puccs ellen. Az szervezők bejelentették, hogy megemlékeznek az áldozatról, és közösen imádkozni fognak a sérült őr felépüléséért.

A tüntetések szervezői, valamint a rendőrség szóvivője Eli Levi is felszólította a lakosságot, hogy minden gyanús személyi esetet jelentsenek, és legyenek óvatosak, éberek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.