Az izraeli belbiztonsági miniszter szigorítaná a palesztin rabok börtönkörülményeit

Itamar Ben-Gvir izraeli belbiztonsági miniszter szigorítani akarja a palesztin rabok fogva tartásának körülményeit, akik válaszul éhségsztrájkkal fenyegetnek – jelentette a helyi média vasárnap.

Ben-Gvir új irányelvek kidolgozására utasította a börtönhatóságot, köztük olyan korlátozásra, hogy a foglyok eddig havonta lehetséges látogatásait kéthavira ritkítanák, noha Benjamin Netanjahu miniszterelnök ragaszkodott ahhoz, hogy a biztonsági szervek álláspontjának meghallgatásáig semmilyen intézkedést ne tegyenek.

“Kati Perri, az Izraeli Büntetésvégrehajtási Szolgálat vezetője megkapta a belbiztonsági miniszter utasításait, és azon fog dolgozni, hogy végrehajtsák őket” – közölte az érintett hatóság közleményében.

Ben-Gvir pénteken bejelentette, hogy a látogatások számának csökkentése mellett korlátozni kívánja a hozzáférést a különböző samponokhoz a börtönökben, rövidebb szüneteket akar a börtönudvarokon, és több foglyot szeretne elhelyezni az egyes cellákban. A Sin Bet belbiztonsági szolgálat ellenzi a változtatásokat, mert szerinte csak növelnék a feszültséget az amúgy is feszült időszakban.

A foglyok ügyeit intéző palesztin bizottság vasárnap közölte, hogy szeptember 14-től határozatlan idejű éhségsztrájkba kezdenek, hogy ezzel megpróbálják elérni Ben-Gvir intézkedéseinek felfüggesztését.

Izrael 30 éves rekordot döntött meg az adminisztratív módon, vagyis bírósági döntés nélkül fogvatartott palesztin rabok számában. Utoljára az 1980-as évek végén – az 1990-es évek elején tartottak őrizetben ilyen nagyszámú palesztint.

Az Izraeli Büntetésvégrehajtási Szolgálat adatai szerint jelenleg 1264 palesztint tartanak adminisztratív őrizetben, ez több mint a 2003 márciusában, a második intifáda csúcspontján bírói döntés nélkül rács mögött tartott 1108 fogoly.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.