Gázai háború – harmadik nap

Szombaton a Gázai övezetet uraló terrorszervezetek fegyveresei nagyszabású, több ezer lövedékből álló rakétatámadást indítottak Izrael ellen, és a határkerítésen áttörve az övezet határának közelében izraeli településekbe hatoltak be. Legkevesebb 800 izraeli halott, 2500 sebesült. Emellett a Gázai övezetbe hurcoltak mintegy 150 izraeli túszt, köztük katonákat és civileket, nőket és gyermekeket is. Az előző nap eseményei itt.

A háború még csak elkezdődött, a halottakat meg sem számolták, a sebesülteket ápolják. A döbbenet és a megrázkódtatás elviselhetetlen – ilyenkor az izraeliek felpattannak és segítenek egymásnak, nem utolsó sorban azért is, mert sokszor az erre hivatott állami szervek és tisztségviselők képtelenek erre:

Az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését a palesztinok számára. “Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel” – írta az uniós biztos.
Hozzátette, hogy “az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük.”
“A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell most foglalkozni. A gyűlöletre, erőszakra való uszítás és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg. Cselekvésre van szükségünk, mégpedig most”. Tovább (MTI):

Abbasz Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamasz fegyvereseinek támadása előtt figyelmeztette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy “valami rendkívüli, szörnyű támadás” készül Gázából. A forrás szerint Netanjahu azt felelte: az izraeli hadsereg “nagyon el van foglalva” a ciszjordániai terrorcselekményekkel. Tovább (MTI):

Folytatódnak az összecsapások: délen, a Gázai övezet szomszédságában a Hamasz fegyvereseivel, északon, a libanoni határnál pedig a Hezbollah libanoni síita szervezet tagjaival. A Gázai övezet melletti Szufa kibucban tűzpárbaj tört ki délután egy Izraelbe beszivárgó Hamasz-csoport és izraeli katonák között. Nahal Oz kibuc átfésülése közben felszámoltak egy másik gázai fegyveres különítményt. Folytatás (MTI):

Manszur Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke felszólította a gázai palesztin frakciók vezetését, hogy engedjék szabadon a kezükben lévő foglyokat. “Az iszlám vallás értékrendje azt parancsolja, hogy ne tartsunk fogva nőket, gyerekeket és időseket. Ennek a humanitárius lépésnek azonnal meg kell történnie” – mondta.

Meg nem nevezett egyiptomi politikusra hivatkozva az AP hírügynökség közölte, hogy körülbelül tíz nappal a Hamasz Izraeli elleni meglepetésszerű támadása előtt egy egyiptomi hírszerzési tisztviselő arra figyelmeztetett egy izraeli tisztviselőt, hogy “valami nagy” készül Gáza irányából. Izrael azonban a Júdeában és Szamáriában kialakult feszültségekre összpontosított, és nem hitte el, hogy a Gázát irányító terrorszervezet valódi fenyegetést jelentene – állítja az egyiptomi forrás. Netanjahu irodája cáfolja ezt a bejelentést.

Szderot város önkormányzata tájékoztatta a lakosságot, hogy el lehet hagyni az óvóhelyeket, de egyelőre érdemes a közelében tartózkodni. A város egyes üzletei újra kinyitnak.

A libanoni külügyminiszter azt mondta, hogy kormánya ígéretet kapott a Hezbollahtól, hogy nem avatkozik be a harcokba addig, amíg “Izrael nem zaklatja Libanont”.

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari közölte, hogy “minden településen sikerült visszaszerezni a teljes ellenőrzést, de még mindig lehetnek terroristák a térségben. Harckocsik és repülőgépek biztosítják majd a réseket a határon, a Gázai övezet körüli települések lakóinak evakuálását már majdnem befejeztük, de Szderot város jelenleg nem lesz evakuálva.”

A Reuters hírügynökség forrásai szerint a Hamasz nők és gyermekek szabadon bocsátásáról folytat tárgyalásokat, cserébe női foglyok és kiskorúak szabadon bocsátásáért az izraeli börtönökből.

A “Xinhua” kínai hírügynökség arról számolt be, hogy Katar megpróbál egy gyors fogolycsere-alkut elérni Izrael és a Hamasz között. A Hamasz egyik forrása azt mondta a hírügynökségnek, hogy a katari javaslat a Hamasz által fogva tartott nők szabadon bocsátása az Izraelben fogva tartott palesztin foglyok szabadon bocsátásáért cserébe. A jelentés szerint az Egyesült Államok támogatja a kezdeményezést, és a Hamasz elvi egyetértését fejezte ki azzal a feltétellel, hogy az Izraelben fogva tartott összes palesztin női foglyot szabadon engedjék.

Bono a Supernova fesztiválozók emlékére: “Our kind of people” – “Olyanok, mint mi vagyunk…”

Hamasz: négy izraeli túsz halt meg a légierő gázai támadása során.

Az ország középső területén megint megszólaltak a szirénák, Holon és a Tel Avivtól északra fekvő Herzelia között. Becsapódásról, személyi sérülésről nem érkezett hír.

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy ma reggelig 2382 sérültet szállítottak a kórházakba. A sérültek közül 22-nek válságos, 345-nek súlyos az állapota.

Sérült érkezik a Barzilai Kórházba, tegnap – Fotó: Ilan Assiag

Az IDF bejelentette, hogy egy palesztin traktoros támadást kísérelt meg ma reggel egy katonai állásnál Hebron és Kiryat Arba között Ciszjordániában. A hadsereg közleménye szerint a terrorista élő adást indított a közösségi médiában, miközben az állás felé hajtott, de a katonáknak és a határőröknek sikerült semlegesíteni.

Az IDF bejelentette, hogy előző este 500 Hamasz és Iszlám Dzsihád célpontot támadott a Gázai övezetben, és hogy a háború kezdete óta több mint 1100 célpontot semmisítettek meg. Az éjszaka folyamán a Hamasz és a Dzsihád nyolc parancsnokságát bombázták, egy épületet, ahol a Hamasz haditengerészeti erői tevékenykedtek, három alagutat Beit Hanun környékén és egy mecsetet, ahol a Hamasz műveleti tevékenysége zajlott.

A palesztinok nagyszámú halottról és az áldozatok evakuálásának nehézségeiről számolnak be. Palesztin jelentések szerint egy tegnap este történt esetben 11 ember vesztette életét egy épület elleni támadásban. „2007 óta minden hadműveletet átéltem, de még soha nem láttunk ehhez hasonlót – válogatás nélküli pusztítást” – mondta egy gázai lakos. “Egész épületek és házak dőltek össze, és a becslések szerint legalább tucatnyian rekedtek a romok alatt. Úgy tűnik, nincs piros vonal, mintha az egész övezet, minden épület egy célpont lenne.”

Az izraeli hadsereg 70 terroristával harcolt tegnap este Beri kibucban – jelentette be ma reggel Daniel Hagari, az IDF szóvivője, hozzátéve, hogy a gyanú szerint egy terroralagúton jönnek a Hamasz fegyveresei. A környező településeken más helyeken is harcok folynak, a környékről ma délelőtt is folytatódik a lakók kitelepítése. Az izraeli hadsereg szóvivője hozzátette, hogy komoly katonai erők helyezkedtek el a Gázai övezettel közös határkerítés mentén, és megakadályozzák a terroristák behatolását.

Körülbelül öt óra csend után: légiriadó volt Nirim kibucban.

A Kfar Aza kibucban lévő izraeli biztonsági erők hét terroristát észleltek, akik a település körüli mezőkre menekültek, egy másik katonai egység pedig Nirimben észlelt hat terroristát a kibuc kerítésénél.

Irán ENSZ-küldöttsége tagadta Teherán részvételét a Hamasz-támadásban. A küldöttség nyilatkozata többek közt kijelenti: „Támogatjuk Palesztinát, de nem veszünk részt az akcióban. Egyedül Palesztina a felelős ezért. Ők (Izrael) megpróbálják igazolni kudarcukat, és Iránnak tulajdonítják azt.”

Az ENSZ Humanitárius Segítségnyújtási Ügynöksége szerint 123 538 palesztin menekült el a Hamasz támadása óta Gázából.

Az ír kormány bejelentette, hogy a szombati támadás óta eltűnt egy 22 éves, ír állampolgárságú izraeli nő. Az ír miniszterelnök és helyettese kijelentette, hogy a kormány tisztviselői kapcsolatban állnak a fiatal nő családjával.

A Biden-adminisztráció forrásai úgy becsülik, hogy Izrael egy-két napon belül szárazföldi támadást indít a Gázai övezetben – a “Washington Post” tegnap esti közlése szerint. Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a jelentést arra hivatkozva, hogy ők nem foglalkoznak katonai kérdésekkel. A jelentés a Jeruzsálem és Washington közötti kapcsolatok részleteit ismerő forrásokra hivatkozik, miszerint Izrael kérelmeket nyújtott be a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogórakétái és további lőszerek készleteinek a megújítására, valamint hírszerzési segítségnyújtásra a Hezbollah és más milíciák dél-libanoni lehetséges akcióival kapcsolatban.

Tüzérségi erők a Gázát övező térségben, tegnap – Fotó: Ilan Assiag

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa megerősítette, hogy több amerikai állampolgár meghalt az Izrael elleni váratlan támadásban, valamint arról is beszámoltak, hogy amerikai tisztségviselők kapcsolatban állnak izraeli társaikkal.

Az Izraellel való szolidaritás jeleként ma éjjel elsötétítették a párizsi Eiffel-tornyot.

Tovább tartanak a hadsereg támadásai Gázában. Az AFP hírügynökség által közzétett képen heves robbanás látható a városban az érintett területen lévő fegyverek kigyulladását követő részrobbanásokkal.

Fotó: Mahmud Hams / AFP

Téves tüzelés a libanoni határon: egy katonákkal teli jármű próbált megkerülni egy katonai ellenőrzőpontot, mire tévedésből rálőttek, 4-en megsérültek, egy közepesen, a többiek könnyebben.

A gázai rakétatűz tovább folytatódik. A Hamasz katonai szárnya azt állította, hogy az elmúlt éjszakai órában 100 rakétát lőtt ki Askelon felé, de nem világos, mennyire megbízható ez az állítás.

Közvetlen rakétatalálat ért egy épületet Askelonban, melynek nyomán két lakásban is tűz ütött ki. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a tűzoltók átvizsgálják a lakásokat, hogy kizárják annak a lehetőségét, hogy emberek rekedtek bent, és dolgoznak a lángok megfékezésén is.

A Wall Street Journal arról számolt be, hogy az iráni biztonsági tisztviselők segítettek a Hamasznak megtervezni az Izrael elleni meglepetésszerű támadást – és „zöld utat” adtak a támadásnak a Bejrútban tartott találkozók során, amelyek közül az utolsó hétfőn volt. Ezt állítják a Hamasz és az irániak által támogatott Hezbollah szervezet magas rangú tisztviselői.
Ugyanezen magas rangú tisztviselők szerint az iráni Forradalmi Gárda tisztjei augusztus óta együttműködtek a Hamasszal az Izrael elleni kombinált támadás megtervezésében. Meg kell jegyezni, hogy az Egyesült Államok tisztviselői nem találtak bizonyítékot arra, hogy Irán részt vett volna a szombati gyilkos merényletekben. “Ezúttal nincs információnk az együttműködésről” – mondta az egyik tisztviselő.

Egy 25 éves férfi életét vesztette egy autóbalesetben a 6-os úton három IDF járműszállító között. A baleset nyomán egy tank az egyik járműre esett – a fiatalember életét vesztette.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.