Pénzmozgásokat észleltek a Gázába hurcolt izraeliek bankszámláin

Az Izraeli Nemzeti Bank olyan pénzügyi tranzakciókat azonosított, melyeket Gázába hurcolt túszok hitelkártyáival végeztek – jelentette az izraeli közszolgálati rádió szerdán

A bank bejelentette, hogy befagyasztják a túszok bankszámláit. Szombat reggel óta mintegy 150-200 izraelit, katonákat és civileket, nőket és gyerekeket hurcoltak el az övezet környékéről Gázába.

Szombat óta estek a részvény-árfolyamok a tel-avivi tőzsdén. A hétvégi terrortámadás különösen súlyos gazdasági károkat okozott a Gázát körülvevő térségben.

Az övezet szomszédságában több ipartelep, számos gyár is működött, amelyeket károsan érint a háborús helyzet. Izrael egész területén zárva van számos ipari és kereskedelmi intézmény a mozgósítások miatt.

A katonai rádióban elhangzott, hogy súlyos károk érik a Gáza környéki mezőgazdasági termelést is, ahol nem csak az emberek szenvednek; sokfelé napok óta nem tudták megetetni az állatokat, s a tehenészetekben nem lehetett megfejni a teheneket.

A The Marker című gazdasági lap szerint várhatóan egy héten belül eltűnik a boltok polcairól a baromfi. Az ellátás összeomlását az okozza, hogy a vágóhidakon főként Ciszjordániából bejáró arab vendégmunkások dolgoznak, akik a háború kezdete óta nem tudták felvenni a munkát, mert lezárták a határt. A szokásos kapacitás tíz százalékával működnek a vágóhidak.  

Különösen rossz a helyzet a légiközlekedésben, mert számos külföldi légitársaság szombat óta törölte legtöbb izraeli járatát. Ezért külföldön rekedtek izraeliek tízezrei, köztük az azonnali behívóparancs alapján mozgósított tartalékosok is.

Az izraeli légitársaságok is kénytelenek csökkenteni járataik számát egyrészt a pilóták katonai behívása miatt, másrészt mert külföldi üzemeltető cégektől függnek, melyek jelenleg nem kívánnak Izraelbe repülőket küldeni. Kedden mindössze 380 nemzetközi járat szállt le a Ben Gurion nemzetközi repülőtéren. 

A valutaárfolyamok sok éves csúcsra emelkedte, de viszonylag stabilak. A háború ötödik napjának délelőtti óráiban egy dollárért 3,94 sékelét, s egy euroért 4,195 sékelt adtak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.