Netanjahu szerint az izraeli erők a Hamasz zászlóalj-parancsnokainak felével végeztek

Izraeli katonák a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: IDF
Izraeli katonák a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: IDF

A Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet zászlóalj-parancsnokainak mintegy felével végeztek az izraeli csapatok a Gázai övezetben – közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd esti sajtótájékoztatóján.

Az izraeli hadsereg szerint a terrorszervezet összesen 24 – egyenként mintegy ezer fős – katonai alakulattal rendelkezik.

„Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” – jelentette ki az izraeli kormányfő.

Joav Galant izraeli védelmi miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem marad egyetlen Hamasz-zászlóalj sem, amely veszélyt jelenthetne Izrael számára. Mint mondta, a Hamasz apránként elveszíti ellenőrzését a Gázai övezet felett.

Kiemelte: a terrorszervezet időközben már megértette, hogy senki sem fogja megmenteni őket, sem Irán, sem a libanoni Hezbollah.

Az izraeli hadsereg közlése szerint csapatai jelenleg a Gázai övezet déli részében található Han-Junisz városának „szívében” vannak, de az északi térségben is heves összecsapások folynak. Tekintettel „a megölt terroristák és az összecsapások számára, valamint a légi és szárazföldi tűzerő bevetésére” a keddi volt eddig a legintenzívebb nap az október végén indult szárazföldi hadművelet kezdete óta.

Herci Halevi vezérkari főnök közölte, hogy az izraeli csapatok jelenleg Han-Junisz bekerítésére törekszenek.

Izrael hétfőre a Gázai övezet egész területére kiterjesztette hadjáratát a radikális iszlamista Hamasz ellen, válaszul a palesztin szélsőségesek október 7-i összehangolt támadására, amely több mint 1200 ember életét követelte Izrael déli részén. Gázai egészségügyi források legfrissebb közlése szerint a harcok kirobbanása óta a halálos áldozatok száma 16 248-ra nőtt, a sebesülteké pedig 42 ezerre. Több ezer embert eltűntként tartanak nyilván.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.