A CIA igazgatója megvitatja Izrael és a Hamasz közötti fogolycserék folytatását

William J. Burns várhatóan hétfőn Varsóban találkozik a Moszad, Izrael kémügynökségének vezetőjével és Katar miniszterelnökével, aki segített a Hamasszal folytatott tárgyalások közvetítésében. – Julian E. Barnes írása a The New York Times-ban.

William J. Burns, a CIA igazgatója hétfőn Varsóban találkozik izraeli és katari tisztviselőkkel, hogy tárgyalásokat folytassanak a túsz- és fogolycserék újraindításáról.

Az Izrael és a Hamasz között a múlt hónapban létrejött egyhetes fegyverszünet értelmében 105 túszt engedtek szabadon cserébe azért, hogy palesztinokat engedjenek szabadon az izraeli börtönökből, mielőtt a tárgyalások megszakadtak és a háború december 1-jén folytatódott. Azóta az amerikai tisztviselők különböző javaslatokat terjesztettek elő a humanitárius kiadások folytatására vagy más cserékre.

A tárgyalások folytatása bonyolult volt, és mélyebb nézeteltérések merültek fel a további eszmecserék feltételeit illetően.

Miután az üzlet szétesett, egy amerikai tisztviselő nyilvánosan kijelentette, hogy a Hamasz “megszegte” az összes női túsz szabadon bocsátásáról szóló megállapodást. A Hamasz egyik tisztviselője azt mondta, hogy a megmaradt női túszok egy részét katonának tekinti.

Névtelenséget kérő izraeli tisztviselők szerint a Hamasz nem engedett szabadon annyi túszt, amennyit ígért, miközben további követeléseket fogalmazott meg. A Hamasz olyan megállapodásokat javasolt, amelyek több palesztint engednének szabadon az izraeli börtönökből, beleértve a magasabb rangú fogvatartottakat is. Izraeli tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy minden nőt és gyermeket szabadon engedjenek, mielőtt további cserékről tárgyalnának.

Van néhány okunk azt gondolni, hogy az új tárgyalások gyümölcsözőek lehetnek. Az izraeli erők által lelőtt három túsz véletlen halála után az izraeli kormányra nagyobb nyomás nehezedik, hogy biztosítsa a Hamasz és szövetségesei által Gázában fogva tartott emberek szabadon bocsátását. Az Egyesült Államok is egyre nagyobb nyomást gyakorol Izraelre, hogy csökkentse fő gázai harci műveleteit, és térjen át a háború új kifejezésére.

Burns hamarosan találkozik David Barneával, a Moszad, Izrael kémügynökségének vezetőjével. Barnea vezette az izraeli tárgyalási erőfeszítéseket, és a Fehér Ház felkérte Burnst, hogy dolgozzon vele.

A két férfi Varsóban Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel fog beszélni. A katariak Dohában látják vendégül a Hamasz politikai szárnyát, és azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék a tárgyalásokat.

Sem Izrael, sem az Egyesült Államok nem beszél közvetlenül a Hamasz vezetésével, hanem a katariakon keresztül dolgoznak.

A tárgyalások újrakezdéséről korábban az Axios számolt be. A CIA szóvivője nem kívánta kommentálni a hírt, hivatkozva az ügynökség politikájára, miszerint nem beszélnek az igazgató utazásáról.

Angolról fordította Borbély János

Címkép: A CIA igazgatója, William J. Burns szeptemberben – Fotó: Michael Reynolds / EPA


Julian E. Barnes az amerikai hírszerző ügynökségekkel és nemzetközi biztonsági ügyekkel foglalkozik a The Times számára. Több mint két évtizede ír biztonsági kérdésekről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe New York Times