Izrael megsemmisített száz Hamasz-alagutat Gázában

Az izraeli hadsereg (IDF) feltárt több mint háromszáz, és megsemmisített több mint száz, az iszlamista Hamasz terrorszervezet építette alagutat a Gázai övezetben – közölte a katonai szóvivő csütörtökön.

Csütörtökön az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben tovább folytak a harcok, melyek az övezet déli részén, Han-Juniszban kiterjednek a föld felett és a föld alatt is.

A hadsereg közzétett egy videofelvételt a Hamasz Han-Junisz alatti egyik alagútjáról, ahol a talált bizonyítékok alapján korábban izraeli túszok tartózkodtak, akiket az október 7-i terrortámadás idején hurcoltak a Gázai övezetbe. A föld alatti járat építésének költségét több millió sékelre becsülik. A háború kezdete óta több mint háromszáz alagutat tártak fel, melyek közül több mint százat felszámolt a hadsereg.

Csütörtökön délelőtt Libanon területéről is lőtték Izrael északi határvidékét, és az IDF viszonozta a libanoni határ túloldaláról érkezett lövéseket.

A Rafael nevű izraeli fegyvergyár és a védelmi minisztérium sikeresen tesztelte a Spyder nevű légvédelmi rendszer új, fejlett termékét, a SPYDER All in One-t (Minden együtt SPYDER). A kísérletben közvetlen és pontos találattal elfogtak egy drónt. Ezt a légvédelmi rendszert a világ számos hadserege használja, s megoldást kínál különböző hatótávolságú légi támadóeszközökkel, drónokkal, repülőgépekkel, helikopterekkel és még taktikai ballisztikus rakétákkal szemben is.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök angol nyelvű videofelvételt tett közzé az X-en szerda este, melyben kijelentette, hogy Izraelnek nem áll szándékában véglegesen megszállni a Gázai övezetet, vagy kitelepíteni a lakosságát.

“Izrael a Hamasz terroristái ellen harcol, nem a palesztin lakosság ellen, és mi ezt a nemzetközi joggal teljes mértékben összhangban tesszük” – mondta a kormányfő néhány órával azelőtt, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság meghallgatja Dél-Afrika keresetét, melyben a palesztinok elleni népirtással vádolják Gázában Izraelt.

Az utóbbi napokban kormányának több minisztere, köztük Itamar Ben-Gvir nemzetvédelmi miniszter és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy ismét izraeli telepeket kell létrehozni az övezetben, illetve hogy ösztönözni kell a gázai palesztinok “önkéntes kivándorlását”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.