Az izraeli hadsereg több mint száznegyven palesztin fegyverest ölt meg a gázavárosi Sifa kórháznál

Füst gomolyog a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházból tegnap – Fotó: Dawoud Abu Alkas / Reuters

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy több mint száznegyven palesztin fegyverest ölt meg a gázavárosi Sifa kórházban és környékén a négy nappal ezelőtt elindított és csütörtökig tartó hadműveletében, és ismét átvette az ellenőrzést a kórház felett.

Csak az utóbbi egy napban több mint ötven palesztin fegyverest ölt meg a hadsereg és a Sabak izraeli belbiztonsági szolgálat a közös hadműveletben.

A hadsereg a Gázai övezeti hadműveletek kezdete óta már egyszer elfoglalta a kórházat, de aztán elvonult onnan, így a palesztin fegyveresek újra elfoglalhatták az egészségügyi intézmény épületegyüttesét, és új hadi infrastruktúrát építettek ki ott. Az izraeli hadsereg most megsemmisítette ezt az infrastruktúrát is, például fegyverraktárokat, és őrizetbe vett több száz olyan palesztint, akit terrorista tevékenységgel gyanúsít. Az őrizetbe vettek egy részét Izraelbe vitték kihallgatásra.

Halevi vezérkari főnök helyzetértékelést tart a gázai Sifa kórházban, ma – Fotó: Sharia Diamant / IDF

A közlés szerint tovább folynak a harcok az övezet középső és déli részén is. Han-Junisz városnál felszámolták a Hamasz iszlamista szervezet katonai létesítményeit, és ott is megöltek több fegyverest az izraeli hadijelentés szerint.

A Hamasz rádiója a gázai egészségügyi minisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy több izraeli légicsapásban hetvenen meghaltak az övezet déli részén, egyebek között a Han-Junisztól keletre fekvő Bani Szuheila nevű negyedben.

Az izraeli hadsereg Ciszjordániában is folytatta rajtaütéseit. Csütörtökre virradóra a Tul-Karem város melletti Nur Samsz menekülttáborban megöltek négy palesztint – közölte a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma. Ketten még szerdán késő este egy légicsapásban vesztették életüket, ketten pedig egy később kitört tűzpárbajban haltak meg.

Ciszjordániában, Gus Ecion térségében, egy ellenőrző pontnál csütörtök reggel egy tartalékos katona lelőtt egy 62 éves palesztint, akinek a táskájában korábban kést találtak. Nem világos, hogy mi késztette a katonát a palesztin férfi lelövésére, aki nem jelentett fenyegetést. A hadsereg kijelentette, hogy nem volt szó támadási kísérletről, és hozzátette, hogy vizsgálják az incidens részleteit. A katonai ügyészség elrendelte a katonai rendőrség vizsgálatának megindítását, melynek során kihallgatják a katonát, aki olyan, telepesekből álló egységhez tartozik, amelyben településeik védelme érdekében toborzott tartalékosok szolgálnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.