Netanjahu a minisztereinek: ne örüljetek annyira Trump győzelmének

naftali-bennet-es-arie-deri-a-herzliya-konferencian
Arie Deri és Naftali Bennet a Herzliya konferencián, 2016 június - fotó: Adi Cohen Zedek / Wikimedia

Visszafogottabb nyilatkozatokat kért vasárnap kormányának tagjaitól Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután az utóbbi napokban több minisztere is örömének adott hangot Donald Trump amerikai elnökké választása miatt.

A jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártot vezető Naftali Bennet oktatásügyi miniszter a héten úgy vélte, hogy Trump győzelmével a kétállami megoldás terve halálra lett ítélve.

„A palesztin állam korszakának ezennel vége”

– jelentette ki.

Arije Deri belügyminiszter, a Sasz nevű, keleti ultraortodox vallású zsidókat tömörítő párt elnöke pedig egyenesen úgy vélte, hogy Trump meglepetésszerű győzelme isteni csoda, amely a Messiás eljövetelét vetíti előre.

„Minden jóra fordult a zsidó nép számára”

– fogalmazott.

Netanjahu vasárnap arra kérte minden miniszterét, miniszterhelyettesét és parlamenti képviselőjét, engedjék meg, hogy az új amerikai adminisztráció a megszokott, higgadt csatornákon fogalmazhassa meg az Izraellel és a térséggel kapcsolatos politikáját, ne pedig interjúkból, nyilatkozatokból következtessenek az amerikai álláspontra. Az izraeli kormányfő szerdán maga is visszafogottan reagált Trump győzelmére: gratulált a győztes republikánus elnökjelöltnek, és biztosította arról, hogy Izrael együtt akar működni az új elnökkel.

netanjahu

Jobboldali izraeli politikusok eleve a Republikánus Pártot tekintik természetes szövetségeseiknek. A Trump-győzelem feletti örömüket csak fokozhatja, hogy a jelenlegi washingtoni kormányzat többször is élesen bírálta Izrael ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepbővítéseit.

Trump Izrael-politikájáról azonban még semmi biztosat nem lehet tudni. A Háárec című izraeli lap értesülései szerint a zsidó állam arra számít, hogy Donald Trump elnökként elődeihez képest sokkal kevésbé fog beavatkozni az izraeli-palesztin ügyekbe.

Ugyanakkor Jason Greenblatt, a megválasztott amerikai elnök vezető tanácsadója a héten azt mondta az izraeli katonai rádiónak, hogy Donald Trump az 1967-ben elfoglalt területeken létrehozott izraeli településeket nem tekinti a palesztinokkal megkötendő béke akadályának. Sőt hozzátette azt is, hogy Trump választási ígéreteinek megfelelően Jeruzsálembe költözteti Tel-Avivból az amerikai nagykövetséget, és Washington ezzel elismeri majd a várost Izrael fővárosának.

Azt viszont még nem tudni, hogy azok a tanácsadók, akik a kampány során Trump közelében voltak, pontosan milyen szerepet fognak betölteni az új adminisztráció külpolitikájában – mutatott rá a dpa hírügynökség. Mark Toner amerikai helyettes külügyi szóvivő arra hívta fel a figyelmet az amerikai nagykövetség helyével kapcsolatban, hogy a Kongresszus 1995-ben már határozott arról, hogy négy éven belül Jeruzsálembe kell áthelyezni a külképviseletet, de ezt azóta egyetlen elnök – se republikánus, se demokrata párti – nem tette meg, abból a kényes helyzetből adódóan, hogy sem Izraelnek, sem a palesztinoknak nincs szuverenitása Jeruzsálem felett.

MTI / vs.hu / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.