Az egyik beszéd, mely a CEU melletti szimpátiatüntetésen hangzott el a tel-avivi Jarkon parkban, szombaton.

Tüntetőnek, úgy tűnik, öreg vagyok már. Azért, mert tele van a fejem víziókkal, amelyek előhívják egymást. Mikor tűzre vetik a könyveket, mikor templomokat rombolnak, mikor bezárják az egyetemeket… én ezeket nem tudom szétválasztani.  A szellem elleni merényletek!  Más-más sorrendben, de mindig együtt jártak ezek! Könyvégetés, templomrombolás, bezárt iskolák.

Európában a második világháború óta nem zártak be egyetemet.

Voltak diktatúrák azóta is, emlékezhetünk, ha éltünk már akkor. De az egyetemekhez nem mertek nyúlni. Béklyóba verni, gúzsba kötni a szellemet nem lehet. A diktátorok megpróbálták, de a fegyver visszarúgott. A forradalmakat érlelő erő, a társadalmi mozgás mindig ezekben az iskolákban született meg. Újra és újra. Mert a szolgalelkűség és a szellem nem fért meg soha egy helyen!  Ezért reszket a szabad, független gondolatoktól minden zsebcézár. Ezért fontos az egyetemeket és a civil szervezeteket kontroll alatt tartani, és ha nem megy; ellehetetleníteni, bezárni, megszüntetni.

Fotó: Salamon Sára

Az építéshez eszmék kellenek, a romboláshoz semmi: dózer, tank és intézkedés. Szándékosan nem használom a törvény szót, ahogy ők.

A populista bohócok 20. és immár 21. századi országlásai (világlásai) politikai iránytól függetlenül a humánum eszméjét fenyegették, fenyegetik. Ez most a legveszélyesebb periódus:  parlamentáris demokráciába csomagolva, szalonképesnek mutatkozva ágyaznak meg azoknak az ideológiáknak, amelyek az elmúlt száz év poklait hozták.

Nem szabad ezeknek az illúzióknak bedőlni. Intézkedéseik a sötét korokat idézik, hiába takaróznak törvényekkel, törvényességgel. A diktatúrák természete, hogy törvénnyé teszik a rombolást, a pusztítást.  Aki túlélte, emlékezhet. Az egyetemek bezárása, a könyvégetés, templomrombolás.

Vizionálok?

A pesti utcákon most buli-forradalom van. A srácok, csajok valószínűleg rám legyintenének. Papa, egyszerűen elegünk van! A torkunkon lenyomott ideologiákból, a „bal-jobb”-ból! Hagyjuk abba, csináljuk másképp! Jó, meggyőztek! Veletek vagyok!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.