Sigmar Gabriel és Benjamin Netanjahu Jeruzsálemben - fotó: Kobi Gideon / GPO

A német külügyminiszter: “Vajon az izraeliek hajlandóak megfizetni egy véget nem érő megszállás árát?”

Sigmar Gabriel szerdán az Institute for National Security Studies (INSS) Tel-Avivban tartott konferenciáján találkozott Netanjahuval. Előadásában azt hangsúlyozta, hogy az európaiak egyre csalódottabbak Izrael politikájával és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Izrael álláspontjában mindinkább távolodik a kétállami megoldástól.

“Az izraeli kormány tagjai közül egyesek kifejezetten ellenzik a kétállami megoldást. Azonban a kétállami megoldás mindeddig alapja volt Németország részvételének az izraeli-palesztin békefolyamatokban, és az európai és német gazdasági támogatásnak ezen a területen.” – mondta a német külügyminiszter. ”Egy olyan embernek, mint én már egyre nehezebb megindokolni, miért is támogatjuk Izraelt.” – tette hozzá.

A német külügyminiszter és az izraeli kormányfő találkozójára egy közel tíz hónapos szünet után került sor, mivel legutóbbi izraeli tartózkodásakor Netanjahu lemondta a találkozást, mert Sigmar – figyelmeztetése ellenére – a kormányt bíráló jogvédőkkel, a többi között a Sovrim Stika (Törjük meg a csendet) és a BeTselem nevű baloldali szervezetekkel találkozott.

“Izrael barátaiként és szövetségeseként tudnunk kell, támogatja-e még Izrael a konfliktus tárgyalásos megoldását? Hajlandóak egy örök konfliktus és megszállás árát megfizetni?” Gabriel azt is hozzátette, hogy Németország már várja azt a napot, amikor nagykövetségét Jeruzsálembe költöztetheti.

Netanjahu válaszában azt hangsúlyozta, hogy Izraelnek elsősorban a határai védelme a fontos, “függetlenül attól, hogy a definíció szerint államról van szó vagy sem… A definíciók megvitatása kevésbé lényeges.”

Izraelinfo logo

Kitiltották a Likudos rosszfiút a Kneszetből

Oren Hazan Likud párti Kneszet képviselőt hat hónapra kitiltották a plenáris ülésekről és megvonták fizetésének egy részét is. Ilyen drasztikus döntésre még nem volt példa az izraeli parlament történetében.

A Kneszet Etikai Bizottság azért határozott ilyen keményen, mert Hazan ellen rekord számú panaszt nyújtottak be képviselő társai, amiért megalázó, agresszív módon viselkedik és méltatlan, szexista és rasszista hangot üt meg a “tisztelt házban”, a bizottsági üléseken és a kneszeten kívül is.

Hazan a határozat kézhezvétele után még felszólalt a kneszetben és házelnököt – egykori szovjet ellenzékit, cionizmusa miatt szovjet börtönöket megjárt Juli Edelsteint még lesztálinozta.

Hazan többek között arról ismert, hogy Trump amerikai elnökkel szelfizett, illetve papírja van róla, hogy strici.

Izraelinfo logo

Bár életében nem járt még ott, az izraeli hatóságok Gázába toloncoltak egy palesztin lányt

A Gázai-övezetbe toloncoltak egy állítása szerint Ciszjordániában élő kamasz lányt az izraeli hatóságok, jelentette egy izraeli jogvédő szervezet, a HaMoked. A jelentés szerint Ghadát, a 14 éves palesztin lányt, aki epilepsziától szenved, január 13-án vették őrizetbe Jeruzsálem izraeli részén, ahol engedély nélkül tartózkodott. Bár a lány elmondása szerint a közeli a-Ram településen él, és eredetileg azt ígérték neki, hogy az otthonához közeli Kalandia ellenőrzőponthoz viszik, végül otthonától 80 kilométerre, az elzárt Gázai-övezetbe vitték.

Ghada állítólag soha életében nem járt még előtte Gázában, bár édesapja valóban ott született. Abir Dzsubran-Dakvar, a HaMoked jogi képviselője szerint a lányt végül távoli rokonai fogadták be. Az izraeli büntetés-végrehajtás azt állítja, hogy a hivatalos nyilvántartások szerint a lány gázai lakos.

A HaMoked szervezet által gyűjtött katonai adatok szerint tavaly huszonhét palesztint toloncoltak ki az izraeli hatóságok ciszjordániai lakóhelyükről Gázába, ahonnan nem léphetnek ki, mivel a gázai határátkelőket 2007 júniusa óta – miután a Hamász katonai erőkkel átvette a hatalmat – zárva tartják.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.