Annektálná a ciszjordániai telepeket a Likud

Fotó: Yair Aronshtam / Wikipedia

A kormányzó Likud párt központi bizottsága egyhangúlag megszavazott vasárnap este egy határozatot a Ciszjordániában létesített zsidó telepek Izrael általi annektálásáról.

Megfigyelők szerint a döntés egy újabb eltávolodás a párt részéről attól az elgondolástól, amelyet a nemzetközi közösség régóta támogat, hogy Izrael mellett létrejöjjön a palesztinok önálló állama. A palesztin vezetés elítélte hétfőn a határozat meghozatalát, és azzal vádolta meg Donald Trump amerikai elnököt, hogy Közel-Kelet-politikája elfogult Izraellel, és ezzel felbátorítja a Likudot.

A palesztin állam létrehozása Ciszjordánia és a Gázai övezet területén egy reménybeli izraeli-palesztin békemegállapodás része lehetne, de ha Izrael annektálja a zsidó kolóniákat, akkor a palesztinoknak legfeljebb egy zsebkendőnyi hely marad államuk számára, vagyis gyakorlatilag nem valósulhat meg a konfliktus “kétállami megoldása” – állapította meg az AFP francia hírügynökség.

Mindazonáltal a Likud-beli szavazásnak nincs jogi következménye, a kormány politikája hivatalosan nem változott meg, mert a párt központi bizottsága csak egy tanácsadó testület. A határozat azonban tükrözi az uralkodó véleményt a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette Likudban, és a határozatra igennel szavazott a kormány több fontos minisztere is. Maga Netanjahu nem vett részt a voksoláson, és hivatala nem volt hajlandó nyilatkozni az aktusról.

Ofir Akunisz tudományügyi miniszter azt mondta a Háárec című lap szerint: “A kétállami megoldás gondolata eltűnt a világból, és örömömre Donald Trump az amerikai elnök, aki nem fogadja el ezt a hibás koncepciót.”

Trump még megválasztása előtt azt mondta: reméli, elnökként közvetíteni tud az izraeli-palesztin békemegállapodás tető alá hozásában. Erre vonatkozó tervvel azonban mindeddig nem állt elő, és kormánya december elején elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Ez utóbbi révén szakított Washington korábbi politikájával, mert olyan lépést tett, amellyel Izrael oldalán beleavatkozott a leendő békemegállapodásba. Kiváltotta vele a palesztinok felháborodását, ők ugyanis Jeruzsálem keleti részét szeretnék megtenni majdani államuk fővárosának. Hasonlóképpen felháborította a palesztinokat a Likud-beli szavazás, azt mondták, ez a nemzetközi határozatok súlyos megsértése volt, és “nem történhetett volna meg az amerikai kormány teljes támogatása nélkül”.

FORRÁSMTI