Országos hőhullám, tűzvészek

Bozóttűz Izraelben
Fotó: art-pho / Shutterstock

A napok óta tartó hőhullám egyik súlyos következménye, hogy országszerte spontán tüzek keletkeztek, lángba borítva több nemzeti parkot, ahol számos védett állat és növény pusztult el.

Pénteken a Besor patak mentén kialakított védett körzetben 6000 dunám, mintegy hat négyzetkilométernyi terület lett a lángok martaléka, az állatok egy része el tudott menekülni, de soknak nem volt ilyen szerencséje. Itt már csütörtökön fellobbantak a lángok, akkor úgy tűnt, sikerült izolálni a tüzet, de egy nappal később az erős szél tovább vitte a ki nem hunyt parazsat és a terület újra lángba borult elpusztítva az itt honos róka, farkas, hiéna és ragadózó madár populációk jelentős részét. Gilad Gabai, a déli területek nemzeti parkjaiért felelős hatóság vezetője szerint a körzet még mindig veszélyben van, az erős szél és a hőség miatt bármikor újra fellobbanhatnak a lángok. A régió tűzoltói állandó készültségben vannak, próbálják megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen az Eskol nemzeti parkra.

Tüzet fogott a Barket erdő és Givat Koach közötti mezsgye is, a település lakóit evakuálták, itt csak 15 tűzoltó csapat egyidejű munkájával sikerült megfékezni a lángokat. Tüzeket jelentettek Petah Tikva környékéről is, a Yarkon patak menti sások gyulladtak be, füstfelhőbe vonva az 5-ös főúton közlekedőket, ahol rövid időre lezárták a forgalmat.

Beit Shemes közelében több helyütt kigyulladt az erdő, de szerencsére itt nem voltak veszélyben a környéken található polgári és katonai létesítmények.

Délen Lehavimnál a vasúti pálya közelében észleltek tüzet, így végül a szüneteltetni kellett a vonatközlekedést Kirját Gát és Beer-Sheva között.

A tűzoltóság arra kéri a lakosságot, hogy az erős szél és a hőség miatt tartózkodjon bármilyen szabadtéri tűzgyújtástól, mert a lángok most a szokásosnál is gyorsabban terjednek és pillanatok alatt tűzvészt okozhatnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.