Rivlin: akkor sem működhetünk együtt neofasisztákkal, ha azok támogatják Izraelt

Reuven Rivlin elnök csütörtökön azt mondta, Izraelnek nem szabad együttműködnie neofasiszta erőkkel – még akkor sem, ha támogatják a zsidó államot –, mert világos álláspontot kell képviselnie a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen.

CNN-felmérésre reagálva, amely komoly aggodalmakat vetett fel az európai felnőttek holokauszt- és antiszemita fogalmak ismeretével kapcsolatban, Rivlin azt mondta, hogy “nekünk az egész világgal kell együtt dolgoznunk az idegengyűlölet és a diszkrimináció elleni küzdelemben, amelynek az antiszemitizmus egy változata.”

A csütörtökön sugárzott interjúban az elnök rámutatott, hogy “ma olyan neofasiszta mozgalmak vannak, amelyek jelentős és nagyon veszélyes befolyással bírnak, és néha Izrael állam felé is erős támogatottságot mutatnak.”

“Nem mondhatod, hogy ‘csodáljuk Izraelt, és kapcsolatot akarunk az országoddal, de mi neofasiszták vagyunk.’ A neofasizmus abszolút összeegyeztethetetlen Izrael állam alapelveivel és értékeivel.”

“A világ minden tájáról érkező vezetőkkel találkozom – elnökökkel és miniszterelnökkel” – mondta Rivlin – “akik elmondják nekem, hogy néha a koalíció összeállítása érdekében ilyen mozgalmakkal kell együtt dolgozniuk, és hogy noha neofasiszták, nagy csodálói Izraelnek. Én pedig közlöm velük, hogy ez abszolút lehetetlen.”

A neofasiszták elutasítása kulcsszerepet játszik az antiszemitizmus leküzdésében, mondta Rivlin.

“Az a tény, hogy Izrael elnöke azt mondja a neofasiszta mozgalmaknak, hogy ‘persona non grata vagytok Izraelben’, olyan nyilatkozat, amely konkrét módon harcol az antiszemitizmussal. Ez egy olyan nyilatkozat, amely egyértelművé teszi, hogy az emlékezés fontos, és nem fogunk kompromisszumot kötni Izrael állam politikai céljai érdekében…”

A CNN által végzett átfogó közvélemény-kutatást több mint 7000 európai megkérdezésével végezték Ausztriából, Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból, Magyarországról, Lengyelországból és Svédországból.

A közvélemény-kutatás szerint tíz megkérdezettből csak egy mondta azt, hogy kedvezőtlenül viszonyul a zsidókhoz, bár ez a szám Lengyelországban 15%, Magyarországon pedig 19% -ra emelkedett.

Ennek ellenére a hagyományos antiszemita nézetek továbbra is széles körben terjednek.

A megkérdezett magyarok negyede szerint a világ lakosságának több mint 20%-a zsidó, míg a brit és a lengyel válaszadók ötöde nyilatkozott így.

A Pew Research Center’s Global Religious Landscape tanulmánya szerint a világ népességének mintegy 0,2 százaléka zsidó.

Tíz válaszadóból négy úgy vélte, hogy saját országában 3% és 10% között van a zsidó lakosok aránya. Valójában Izrael az egyetlen ország a világon, ahol a lakosság több mint 2 százaléka zsidó.

A felmérésben részt vevők 34%-a mondta, hogy nem tud semmit vagy csak nagyon keveset a holokausztról. Lengyelországban, a holokauszt egyik epicentrumában, a válaszadók 32%-a jelölte korlátozottnak az ismereteit.

Franciaországban ötből egy a 18-34 év közötti korosztályból soha nem hallott a holokausztról, míg Ausztriában a felnőtt megkérdezettek 40%-a azt mondta, csak keveset tud a népirtásról.

“Zsidó és demokratikus államként – egy hely, amely a világ minden zsidója előtt nyitott –, azt kell mondanunk a világnak, hogy az antiszemitizmus pestis, rettegett betegség, nemcsak nekünk, zsidóknak, hanem az egész világnak, és ha a világ nem száll szembe vele, akkor mindannyiunkat megront” – mondta Rivlin.

Rivlin szerint a holokauszt megtagadása mélyen gyökerezik az antiszemitizmusban.

“Az antiszemitizmust az emlékezet erősítésével kell leküzdeni. A történelmi tényekhez kell ragaszkodnunk, nem pedig a politikusok mondanivalóihoz” – mondta az elnök.