Ki­uta­sí­tási bot­rány Iz­rael és Uk­rajna kö­zött

izraeliek ukrajnaban
Izraeliek vitatkoznak a kijevi katonákkal

Ukrajna ki­uta­sí­tot­t 35 iz­ra­e­lit, mire Iz­rael válaszul a Ben Gu­rion re­pü­lő­téren vissza­tartott 140 ukránt, majd közülük többtucatnak megtagadta a belépést.

Egy 1959-es népszámláláskor még 1 millió ukrajnai lakos vallotta magát zsidónak. 1990-ig közülük minden második emigrált. 58 százalékuk az Egyesült Államokba., 24 százalékuk Izraelbe. Bő egy évvel ezelőtt viszont már 10 ezer ukrán dolgozott illegálisan Izraelben. Alighanem ez lehet az oka annak a kiutasítási botránynak is, amely az elmúlt héten bontakozott ki a két ország között.

Előbb az ukrán hatóságok 35 izraeli állampolgárt állítottak meg és tartottak fogva a Kievhez közeli Borispol repülőtéren. Pedig közülük 28-nak különböző repülőjegyeik voltak, azaz onnan tovább is utaztak volna – állította az izraeli külügyminisztérium.

Az ukránok azzal védekeztek, hogy az izraeli utasoknak nem volt elég pénzük és a határon őrködők számára nem volt elég világos, hogy mi az utazásuk célja. Őket azután kiutasították az országból.

“Nem adtak magyarázatot.” A Ben-Gurion repülőtéren feltartott ukrán turisták.

Az incidens után az izraeli hatóságok előbb elkülönítettek egy 140 fős Ukrajnából érkezett társaságot a Ben Gurion repülőtéren, öt órán keresztül minden magyarázat nélkül fogva tartották őket, majd közülük körülbelül harminc főt ők is visszaküldtek Ukrajnába. (Az Infos-Izrael szerint 54 főt.)

Az egyik ukrán nyilatkozott a Ynet izraeli portálnak és elmondta, hogy a reptéri biztonsági személyzet arról kérdezte őt: miért jött Izraelbe, mi a foglakozása Ukrajnában és vannek-e izraeli rokonai?

Az incidens után tegnap Serhiy Kyslytsia ukrán külügyminiszter-helyettes fogadta Izrael ukrajnai nagykövetét Joel Liont. A politkusok a két eset tanulságairól tárgyaltak, illetve arról, hogyan lehet majd a hasonló eseteket megelőzni.

Az Ukrajnából kiutasított izraeliek:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet