Brazília nagykövetsége csak kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben

Jair Bolsonaro benjamin netanjahu
Netanjahu a brazil elnökkel - Fotó: Chaim Tzach / GPO

Nagykövetségének átköltöztetése helyett csupán kereskedelmi képviseletet nyitott vasárnap Brazília Jeruzsálemben a dél-amerikai ország elnöke, Jair Bolsonaro izraeli látogatása során.

Bolsonaro már pénteken jelezte, hogy országa izraeli nagykövetségének Tel-Avivból átköltöztetése helyett inkább kereskedelmi képviseletet nyitna Jeruzsálemben.

Bolsonaro – aki vasárnap érkezett Izraelbe – még idén januárban is arról beszélt, hogy – Donald Trump amerikai elnököt eltökélten követve – a brazil nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetné. A meghátrálás legvalószínűbb oka gazdasági: a lépés felbosszantaná Brazília fontos kereskedelmi partnereit a muszlim világban, márpedig a latin-amerikai állam az iszlám étkezési előírásoknak megfelelő húsok egyik legnagyobb exportőre a világon.

Bolsonarót megérkeztekor Benjámin Netanhaju izraeli miniszterelnök fogadta a repülőtéren. Januárban is találkoztak, Bolsonaro elnökké avatásán Brazíliában. Akkor Bolsonaro azt mondta Netanjahunak, hogy a brazil nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése nem kérdéses, csupán az időpontja.

Jair Bolsonaro benjamin netanjahu1
Fotó: Chaim Tzach / GPO