Dél-Afrika leminősíti diplomáciai kapcsolatait Izraellel

Lindiwe Sisulu dél-afrikai külügyminiszter bejelentette, hogy leminősítik az Izraellel ápolt diplomáciai kapcsolatokat, és nem küldenek új nagykövetet Tel-Avivba, ahonnan tavaly év végén hazatért diplomatájuk szolgálati időszakának végeztével.

“Megkezdtük a leminősítés folyamatát, melynek első szakasza véget ért” – közölte a miniszter a The Times of Israel beszámolója szerint. Mindezt szerdán mondta egy beszédében Johannesburgban, de hivatala honlapján csak pénteken jelent meg.

“Tel-Avivban lévő képviseletünknek nem lesz politikai, kereskedelmi, vagy a kapcsolatokat fejlesztő felhatalmazása, nem lesz felelős a kereskedelmi és üzleti kapcsolatokért. Csakis konzuli, magánszemélyekkel kapcsolatos ügyeket fog intézni” – tette hozzá.

A lépést Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök egyik beszédében a következőkkel indokolta: “A palesztin nép önrendelkezési jogának folyamatos megsértése, valamint Izrael kormányának elutasító magatartása a konfliktus igazságos és békés megoldása érdekében folytatott érdemi tárgyalásokkal szemben”.

A dél-afrikai zsidó vezetők szerint a kormány döntése „felháborító”, s visszavonását követelik, mert szerintük „a zsidó állam elleni kettős mércét” jelent, és sürgették a lépés felülvizsgálatát. “A nagykövetség leminősítésével Dél-Afrika lényegében visszalép attól, hogy bármilyen jelentősebb szerepet töltsön be a konfliktus megoldásának megtalálásában” – közölték.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.