Telepesek sebesítettek meg egy katonát Ciszjordániában

Az éjszaka folyamán a somroni Yitzhar zsidó közösség mellett lázadás tört ki, mely során mintegy 30 telepes kövekkel dobálta az izraeli katonákat és kilyukasztotta a járművük kerekeit, közölte az Izraeli Védelmi Erők vasárnap reggel Twitteren.

A csapatok tömegoszlató eszközökkel reagáltak és a levegőbe lőttek. A telepesek kődobálása következtében egy katona könnyű sérüléseket szenvedett.

„Az izraeli hadsereg határozottan elítéli a szolgálatot teljesítőkkel szembeni fizikai és verbális erőszakot, és nagyon súlyosnak tekinti az ilyen típusú eseményeket” – olvasható a katonaság nyilatkozatában.

A somroni tanács vezetője, Yossi Dagan elítélte az incidenst és azt állította, hogy a lázadásban résztvevő tinédzserek többsége nem yitzhari lakos volt.

A helyiek délután egy órára tüntetést szerveztek a közelben lévő katonai bázisok elé, támogatásuk jeleként a hadsereg iránt, valamint tiltakozásul a katonákat célzó erőszak ellen.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és riválisa, a Kék-Fehér vezetője, Beni Ganz ex-vezérkari főnök is elítélte az incidenst.

A Vörös Félhold szerint szombaton zsidó telepesek egy csoportja palesztin farmerekre támadt, megsebesítve hármukat egy olajfaligeten Burin palesztin falu közelében. Az izraeli hadsereg szerint nyolc telepes kövekkel dobálta a Burin közelében fekvő palesztin mezőgazdasági földterületen lévő palesztin gazdákat, megsebesítve az egyiket, akit a helyszínen elláttak. A hadsereg hozzátette továbbá, hogy nem történt letartóztatás, mivel a telepeseknek sikerült elmenekülniük.

Az összecsapásokat megelőzően péntek éjszaka a biztonsági erők letartóztattak egy tinédzser korú yitzhari lakost, aki a gyanú szerint verbálisan megfenyegette a Goláni gyalogdandár egyik zászlóalj parancsnokát.

A fiatalt először szerdán tartóztatták le, mert a gyanú szerint részt vett egy telepesek és palesztinok közötti veszekedésben, amit a Goláni erők oszlattak fel. Két nappal később szabadon engedték, ügyvédei azt állították, hogy az izraeli hadsereg tisztje megverte a letartóztatása során.

Két nappal később a területen végzett Goláni hadgyakorlat során Ayoub Kayouf alezredes katonai járművével behajtott Yitzharba, ahol a telepesek rátámadtak. Aznap este a fiatalt ismét letartóztatták otthonában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.