Ganz és Netanjahu találkoztak, és bejelentették, hogy várhatóan újra találkozni fognak

A tárgyalások végén a Kék-Fehér és a Likud közös nyilatkozatot adott ki, melyben közölték, hogy a felek „megbeszélték a meglévő politikai lehetőségeket”. Korábban a két párt tárgyalócsoportjai is találkoztak.

Beni Ganz, a Kék-Fehér pártszövetség elnöke és Benjamin Netanjahu, a Likud vezetője vasárnap a Kirijában találkoztak Tel-Avivban, a koalíciós tárgyalások részeként. Az ülés végén a két fél közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben kijelentették, hogy Ganz és Netanjahu “megvitatták a meglévő politikai lehetőségek kereteit”, és várhatóan újra találkoznak. Ez volt Ganz kormányalakítási megbízatása óta az első alkalom, hogy a két fél leült egymással.

Korábban a két párt tárgyalócsoportja is találkozott a Kfar Maccabiában, és a találkozó után a Yariv Levin miniszter egyértelművé tette, hogy a Likud a jobboldali pártok 55 tagú blokkját képviseli. A Kék-Fehér szerint a Likud “nem áll készen semmiféle kompromisszumra a kérdésben”. Azt is bejelentették, hogy újabb találkozóra kerül sor a felek között. Ezt követően a Kék-Fehér tárgyalócsoportja az Izrael Beitenu tárgyalóival találkozott.

A Likud nyilatkozata szerint a Kék-Fehér tárgyalócsoportja elutasította Reuben Rivlin elnök azon javaslatát, amely szerint Netanjahu kezdene miniszterelnökként, és abban az esetben távozna, ha vádat emelnek ellene, de olyan formában, hogy jogilag továbbra is miniszterelnök maradna. Levin azt is kijelentette az ülésen, hogy “reméli, a következő fordulóban a Kék-Fehér hozzáállása megváltozik.”

A Kék-Fehér szerint a találkozó jó hangulatban folyt, és a párt tárgyalócsoportja a következő napokra a csoportok közötti újabb találkozó létrejöttét tervezi, ahol megvitatják a kormány kialakításának és annak alapjainak lehetőségeit. Ezt – áll a nyilatkozatban: “azon felfogás alapján, hogy a kormányalakításra kapott mandátum jelenleg Ganz kezében van, ezért ő lesz először a miniszterelnök”.

A Kék-Fehér egyik követelése a Likuddal való egységkormány létrehozására indított tárgyalások során, hogy Netanjahu bontsa szét az általa létrehozott jobboldali pártok blokkját, és csak a Likud nevében folytassa a tárgyalásokat. Egy másik vitapont a Netanjahu és Ganz közötti rotáció sorrendje. A Kék-Fehérben azt állítják, hogy a Rivlin által körvonalazott javaslat már nem releváns, és hogy Ganznak kell előbb betöltenie a miniszterelnöki posztot, mert ő kapta a megbízatást, és a Kneszetben az ő pártja a legnagyobb.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.