Ellátogattunk néhány szufganiotos helyre, sőt meg is kóstoltuk a hanukai fánkokat, így talán könnyebb lesz a ti választásotok. Íme az eredmény:

“Forró fánkok” – Or Yehuda

Politzer Maymon Krisztina

Ezt a fánkozót kizárólag a helyiek – Or Yehuda városka és környéke – ismerik, annál is inkább, mivel csak hanukakor üzemel. Viszont abban mindenki egyetért, hogy ez a legjobb, messze felülmúlja a mindenféle csili-vili konditúriák fánkjait.

Érdemes még helyben elfogyasztani az első fánkot, mert mire hazaérünk, menthetetlenül kihül és ezzel sokat veszít az értékéből! – fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo
Idén az unoka is besegít – fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo

A sátoros ünnepek után nem sokkal nyitja, a nyolcadik gyertya után zárja Háim és felesége ezt a fánk-kifőzdét. Év közben a kinézete alapján raktárként szolgálhat a hely.

Délutántól nagyon késő estig sül a fánk, az olajból ki, porcukorral le, zacskóból három féle töltelékkel (lekvár, csoki, karamell) kérés szerint megtölt – és a tűzforró már vihető is. Ha az előttünk álló túl sokat vitt, várni kell, amíg a következő adag kisül. Ezért legalább fél óra sorbaállást bele kell kalkulálni, de senki nem ideges, az ötsékelessel egyedül érkező gyerekeket kötelező előre engedni.

Fotó: Politzer Maymon Krisztina

Or Yehuda – HaNahal 17.

“Fánk-körút” – Észak Tel-Aviv

Szabó Orsolya

Mikor Izraelbe költöztünk, pontosabban Tel-Avivba, lenyűgözött a rengeteg csili-vili ezer színben pompázó fánk-különlegességek felhozatala. Aztán gyorsan bele is fásultam, és végül az egyszerűek lettek a menők: Givatayimban volt egy szuper pékség velünk szemben, illatozó, friss, meleg fánkkal a sima lekváros, aztán már mindenhol csak a különlegesek, amik valahogy sokszor okoztak csalódást. Szóval inkább otthon csináltam, az volt a legjobb. Így most több év kihagyás után, Luna lányommal a hátamon elindultam itt észak Tel-Avivban körbenézni fánk-ügyben. Ő a második pékség után úgy döntött, ez uncsi, és ezután végigaludta a vadászatot.

Roladin

A mindenhol megtalálható Roladinos volt az első. Egy része pozitív csalódást okozott, még mindig nem az igazi a tésztája, és a legtöbb túl édes, de volt nagyon finom is. Az Infinity vanil és a vanília-kókusz krémes kifejezetten ízlett, a Royal Lindt csoki-csoda viszont egészen nagy csalódást okozott. A Violte cheese cake nevezetű lila csoda-fánk belül isteni, kívül brutál cukros szörnyella. A sima fánkjai viszont óriás csalódást okoztak, a tészta nagyon szikkadt volt.

Ezer színben pompázó fánk-különlegességek – fotó: Szabó Orsolya / Izraelinfo
Rengeteg csili-vili fánk – fotó: Szabó Orsolya / Izraelinfo
Roladin, vanilia kókuszos fánkja – fotó: Szabó Orsolya / Izraelinfo

Roladin: Yehuda HaMaccabi St 57, Tel Aviv-Yafo

Boutique Central

A második hely a közelben a Boutique Central, ahol kis választék van. A sima csokis, vaníliás és eperlekváros mellett volt két különlegesebb is, én a citrom pitéset kóstoltam. Itt nem olajban, hanem sütőben sütik a fánkokat, amitől egész más textúrája lesz a fánknak. Nekem kicsit száraznak érződött, és nagyon morzsálódott. A citromkrém isteni lett volna fele ennyi cukorral, pedig annyira jó citromos volt! Kár érte…

Fotó: Szabó Orsolya / Izraelinfo

Boutique Central: Yehuda HaMaccabi St 42, Tel Aviv-Yafo

Shemo

Harmadikként egy szintén nagyon ‘fancy’  helyre mentem, ez a Shemo nevű nagyon francia hangulatú hely. Már egy hete is vettem itt fánkot, mert láttam, hogy van pisztáciás, ami a gyengém és háááát isteni, szuper a tészta, nem rémesen édes és brutálisan pisztáciás. Most hoztam még három félét, két csokisat, meg egy rumos meggyeset. Sőt, négyet, mert vettem még egy olyat is, amit középen kettévágtak, és úgy töltötték meg. Igazából ezek közül mind isteni volt. Nekem a pisztáciás és a meggyes volt a kedvenc. A középen kettévágott egész könnyed volt, eperrel a tetején, belül tejszínes vaníliás krém, rajta leheletnyi eper-püré. Isteni, bár kevésbé jut eszébe róla az embernek, hogy ez tulajdonképpen egy fánk.

– fotó: Szabó Orsolya / Izraelinfo
Nagyon francia hangulatú hely – fotó: Szabó Orsolya / Izraelinfo
Ez tulajdonképpen fánk – fotó: Szabó Orsolya / Izraelinfo
A középen kettévágott egész könnyed volt, eperrel a tetején, belül tejszínes vaníliás krém, rajta leheletnyi eper-püré – fotó: Szabó Orsolya / Izraelinfo
A pisztáciás és a meggyes volt a kedvenc – fotó: Szabó Orsolya / Izraelinfo

Shemo: Yehuda HaMaccabi St 60, Tel Aviv-Yafo

Bakery

Péntek reggel még kipróbáltam a mellettünk lévő Bakery fánkját is, ami úgy hirdeti, hogy nem “fancy”, hanem autentikus. Sokat vártam tőle, vettem is egy sima csokisat, de tök hideg volt, és szikkadt, fojtós érzésű, pedig direkt kora reggel mentem.

Bakery fánkja

Bakery: Weizmann St 67, Tel Aviv-Yafo

Most ennyire futotta, azért még elmegyek a Dallalba (Neve Tsedek) ha lesz időm, ott csak lekváros van, ha jól emlékszem. Óriásiak, és isteniek, de majd a héten jól leellenőrizzük, a hátamon batyuban a Lunával.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.