Új és kibővített vészhelyzeti irányelvek a COVID-19 válság idején

Legutóbb frissítve: 2020. április 1.

  • Nyilvános helyeken csoportosulás nem engedélyezett, beleértve az imádkozást, vagy az esküvőket is. Azoknak, akik imádkoznak, ezt egyedül kell tenniük. A Siratófalnál naponta 3 alkalommal 10 főből álló közös imádkozás engedélyezett, szigorúan 2 méter távolságot tartva egymástól. A temetéseket csak nyílt helyen szabad megtartani, legfeljebb 20 ember részvételével. A brit mila (körülmetélés) szertartásokat legfeljebb 10 fő jelenlétében szabad megtartani.
  • Munkába érkezés előtt az alkalmazottaknak kötelező megmérni a hőmérsékletét és annak feltüntetésével kitölteni egy nyilatkozatot tünetmentességükről (38 Celsius-fok feletti testhőmérséklet, köhögés, légszomj hiányáról). A munkáltatónak össze kell gyűjtenie a nyilatkozatokat, amelyeket meg kell őriznie. Ha a munkavállaló nem a vállalkozás valamelyik telep- vagy munkahelyén dolgozik, a nyilatkozatot szóban is meg lehet tenni.
  • A munkahelyeken, ahol a munkavállalók nem tudnak 2 méter távolságot tartani egymástól, a munkaadóknak más intézkedéseket kell tenniük a fertőzés megelőzésére.
  • Minden alkalmazottnak a lehető legtöbb személyes védőfelszerelést kell biztosítani. Az emberek között kézről kézre járó munkaeszközöknek a továbbadás előtt nagyon alapos fertőtlenítésen kell átesniük.
  • A munkavállalókat fel kell szólítani a higiéniai előírások szigorú betartására, ideértve a gyakori kézmosást is.
  • A munkahelyi liftekbe egyszerre két alkalmazottnál több nem léphet be.
  • A számítógépes és kommunikációs technológiai laboratóriumok – összhangban az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseivel – jogosultak az ügyfélfogadásra.
  • A szállítási szolgáltatások – összhangban az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseivel – bármiféle termék esetében engedélyezettek.
  • A piaci standok tulajdonosai nyithatnak online áruházat/üzletet, hogy termékeiket forgalmazhassák és kiszállítsák, de a standot magát be kell zárni.
  • A kormány döntése szerint az egyedül vagy az azonos háztartásban élő személyek a lakóhelyüket legfeljebb 100 méterig távolságra, rövid ideig elhagyhatják.

Az alábbiakban összefoglaljuk a Bituach Leumi (Társadalombiztosító) iránymutatásait a munkanélküli-ellátásokról a koronavírus-válság idején:

  • Támogatás a 67. évüket betöltött személyeknek: Ha fizetetlen szabadságra küldték, vagy a koronavírus-válság 2020. március 1. utáni kitörését követően elbocsátották, akkor nyugdíj-jövedelmétől függően
  1. március hónapban 1000 és 2000 NIS közötti,
  2. április hónapban 1000 és 4000 NIS közötti támogatásra jogosult.
  3. A támogatást megkaphatja az időskorúak juttatása mellett is.

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy ha 67. életévüket már betöltötték, ne regisztráljanak a Foglalkoztatási Szolgálatnál (Liskat Hataaszuka), és ne nyújtsanak be igényt munkanélküli-ellátásra. A Bituach Leumi az elkövetkező napokban közzéteszi a támogatás igénylésére vonatkozó iránymutatásokat.

  • A Bituach Leumi akkor is fog munkanélküli-ellátást fizetni, ha valaki nincs regisztrálva a Foglalkoztatási Szolgálatnál. Ha munkanélküli-ellátás iránti kérelmet nyújtott be, de márciusban nem regisztrált a Foglalkoztatási Szolgálatnál, a Bituach Leumi továbbra is folyósítja a márciusra vonatkozó munkanélküli-ellátást. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez az irányelv nem szünteti meg a Foglalkoztatási Szolgálatnál történő regisztráció szükségességét. Ha még nem jelentkezett be, akkor fontos, hogy most megtegye, különben a Bituach Leumi nem tudja fizetni az érintettnek az áprilisi juttatást.

A teljes írás (2000 sékel előleg kifizetés pészah előtt; A munkanélküliségi támogatás meghosszabbítása, stb.) a salom-olim.com oldalon olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.