Negatív csúcs: 1107 új fertőzött • Ezentúl maximum 6000 sékel készpénzt használhatunk

Fotó: Egészségügyi Minisztérium

Benjamin Netanjahu kormányfő csütörtökön közölte: a zárt helyszíneken, csarnokokban, bárokban, klubokban az eddigi 250 helyett legfeljebb 50 ember tartózkodhat egyidejűleg. Az imaházakban 20 főre csökkentették az engedélyezett maximális létszámot. Teljes cikk

Az Egészségügyi Minisztérium aggodalmát fejezte ki a súlyos koronavírus-esetek számának növekedése miatt. A következő városokban növekedett leginkább a fertőzések száma: Jeruzsálem, Bnei-Brak, Tel-Aviv, Asdod, Bat-Jam, Petah-Tikva, Holon, Beitar Elit, Dimona, Rahat és Rison-Lecion. Bnei Brakban bezárják a jesivákat és környéküket. Az izraeli kabinet “zónákat“ hozott létre, ahol korlátozásokat vezet be a vírus terjedésének megfékezésére.


A palesztin kormány teljes zárlatot jelentett be az esetek számának ciszjordániai növekedése miatt.


Robbanás vagy robbantás? Csütörtök hajnalban tűz ütött ki Irán fő nukleáris fűtőanyag-előállító telepén, és súlyos károkat okozott annak a gyárnak, ahol az ország új nukleáris dúsító centrifuga generációját állították üzembe. Az Egyesült Államok többször figyelmeztetett, hogy ezek a gépek felgyorsíthatják Teherán útját az atomfegyverek készítéséhez.


Israel Katz pénzügyminiszter bejelentette a készpénz-felhasználási törvény módosítását. Ennek értelmében az eddigi 11 ezer sékel helyett 6 ezer lesz a felső határ. Magánszemélyek közötti üzletkötés esetén az eddigi 50 ezerről 15 ezerre csökken a készpénzforgalom maximális értéke. Járműeladás esetén nincs változás, marad az 50 ezer sékeles használható összeg.


A Hamasz összefog riválisával, a Ciszjordániában kormányzó Fatah párttal Izrael ciszjordániai annektálási terve ellen. Összefogásukat közös sajtótájékoztatón jelentette be a Fatah főtitkára, és a Hamasz helyettes politikai vezetője, aki Bejrútból, az internet segítségével vett részt az eseményen. Ajman Ode, az izraeli arab pártok közös listájának elnöke is csatlakozott a palesztin megbékélést támogató megbeszéléshez. Teljes cikk


A babiloni fogságot követő perzsa uralom korából származó, 2500 éves pecsétnyomókat találtak Jeruzsálem óvárosánál az izraeli régészek. Teljes cikk


Az ENSZ csütörtökön közölte, hogy felfüggesztette két alkalmazottját helytelen szexuális viselkedés gyanúja miatt, miután egy olyan videoklip került fel és terjedt széles körben a közösségi oldalakon, amin Tel-Avivban egy mozgó hivatalos ENSZ járműben szexuális aktust folytatnak. António Guteres ENSZ főtitkár szóvivője azt mondta: „A videóban látottak sokkoltak és mélyen felkavartak minket… a benne látható viselkedés iszonyatos, és ellentétes mindazzal, amit képviselünk.”

https://www.youtube.com/watch?v=AnonvADK2VA&feature=youtu.be

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.