Koronahelyzetkép Ejal Nadavtól

Májusban voltak olyan napok Izraelben, amikor csak 40 új fertőzöttet regisztráltak. Ez volt a szigorú intézkedések jutalma, amit a nagyon súlyos árat követelő karanténnal értünk el – írja Ejal Nadav újságíró a Facebook oldalán.

Manapság több mint napi 1700 fertőzöttet találnak. Vannak, akik szerint mindez a magas tesztszám miatt van. Ez nem igaz. Honnan tudjuk? Mivel megvizsgáljuk a súlyos betegek egyre növekvő aktuális arányát, valamint az összes tesztben a fertőzöttekből kiszámítható arányt (az ellenőrzött fertőzöttek százalékos aránya a tesztek függvényében).

Tudom, hogy sokan meg vannak győződve arról, hogy a vírus nem olyan, mint amilyennek kikiáltottam, és hogy az ebből fakadó veszély mértéke rendkívül alacsony. Izrael valóban kiváló állapotban van a természetéből adódóan: 30 év az átlagos életkor, itt sokkal alacsonyabb a súlyos betegségek esélye, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. De New Yorkban a medián életkor 36 év, és a teljes népesség kb. 0,2%-a meghalt két és fél hónapon belül. Nagyon sok ember.

Nem hiszem, hogy itt ez megtörténik, de mindannyian egyetérthetünk benne – azok is, akik úgy gondoljuk, hogy a fenyegetés valóságos, és azok is, akik kevésbé gondolják így –, hogy fel kell készülnünk. Nem az egész világ hülye, beleértve Svédországot is, ahol a pletykákkal ellentétben sok erőfeszítést tesznek a fertőzés csökkentésére. Nézzük meg, mi történt nálunk.

Nincs nemzeti terv a korona elleni küzdelemről, amely megmutatná, hogyan lehet tovább folytatni az életet, és minimalizálni a fertőzés szintjét. Hatékony járványügyi rendszer sincs. Mély recesszió viszont van. Szörnyű munkanélküliség is. És most – vesztegzár, részleges vesztegzár vagy hétvégi vesztegzár.

Ez nem utólagos okoskodás. Teljesen fölösleges, hogy itt felsoroljam azokat a cikkeket, amelyek közül sokat én írtam, amelyekben elmagyarázzák, hogy szükségünk van egy tervre. Valakire, aki irányítja a történéseket. A fertőzés láncolatának megszakítására. Hogy ha nem ezt tesszük, akkor visszatérünk a járvány kitöréséhez – csak már szegényebben.

Ezt írom hónapok óta. Annak a szemlélése, amit a kormány *nem tett meg* az elmúlt hónapokban, olyan, mintha egy vonat-balesetet néznék lassítva. Bármennyire is meg akarod akadályozni, bármennyire is kiabálsz, nem segít.

Mi a helyzet ma (csütörtök) este? A fertőzés növekedési üteme jelenleg lineáris, nem exponenciális. Ez jó. A kórházi ápolásban részesülő súlyos betegek növekedési üteme azonban túlságosan magas. Ebben az órában még minden rendben van. Simon Peresz mondta, hogy az optimisták és a pesszimisták is ugyanúgy meghalnak, ám teljesen másképp élnek. Nagyon szeretnék optimista lenni. Látom, hogy az emberek sokkal óvatosabbak a maszkokkal, és hogy a 60 évnél idősebbek vigyáznak magukra.

Izraelben évek óta egyfajta “olasz csoda” megy végbe: az emberek sikeresen veszik az akadályokat – a kormány ellenére, és nem miatta. Remélhetőleg ez valahogy megtörténik a koronával is.

Jó egészséget és tisztes megélhetést mindenkinek, és élvezzük a hétvégét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.