Sztrájkolnak az ápolók • Változik a “minden izraelinek segély” program • Shmuli: Kisvállalkozóknak is munkanélküli segélyt • Orbán is a Jad Vasembe látogathat

A Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a kérelmet, hogy a jeruzsálemi Jad Vasem múzeum tiltsa meg olyan külföldi országok vezetőinek hivatalos, az izraeli külügyminisztérium által szervezett látogatását a holokauszt emlékmúzeumban, akik személyesen, vagy országuk vezetőjeként súlyos emberi jogi jogsértésekért, emberiség elleni bűncselekményekért, illetve antiszemita megnyilvánulásokért felelősek. A kérelmezők szerint többek között Dutarte, Bolsonaro, Salvini és Orbán látogatása a holokauszt emlékének meggyalázása, a Jad Vasem múzeum propaganda célú felhasználása. A bíróság a külügyminisztérium érveit elfogadva úgy döntött, a Jad Vasem múzeum látogatásának edukációs célja és értéke van, amit Izrael Állama a látogatóknak közvetít, beleértve azokat is, akiket a petíció beterjesztői tetteik miatt külön kiemeltek.


Ha nem történik utolsó pillanatbeli változás, az ápolók és ápolónők sztrájkja a kórházakban és az egészségügyi pénztárakban ma reggel 07:00 órakor megkezdődött. Az ápolók több száz előírás és szabvány kiegészítését követelik. Figyelmeztettek, hogy ha nem kapnak további alkalmazottakat, az egészségügyi rendszer összeomlik. Reggeltől kezdve: A kórházakban a munka a szombati munkarend szerint zajlik. A korona-betegeket ellátó osztályok zavartalanul fognak működni, és a korona-teszteket is elvégezik.


Továbbra sincs “korona cár”. A média szerint előrehaladott tárgyalások folynak Gabi Barbassal, az Ichilov kórház és az egészségügyi minisztérium korábbi igazgatójával, de ő jogköröket kér, hogy lépni tudjon, és nem vállalja, ha nem kapja meg. Állítólag tárgyalások folynak ez ügyben Joszi Kohennel, a Moszad főnökével is. A koronavírus ügye továbbra is személyes hiúságok és hatalmai harcok függvénye, miközben a kaotikus intézkedések nyomán tovább romlik az ország gazdasági helyzete, és tovább nő a fertőzöttek száma.


Eli Vaksman professzor, a miniszterelnök koronaügyi tanácsadó csoportjának vezetője azt nyilatkozta a 12-es adó vasárnap esti híradójában, hogy az egészségügyi minisztérium próbálkozásai megbuktak. Majd hozzátette, hogy másként kellene védekezni, újra kell gondolni a karantén intézkedéseket, lezárásokat, nincs szükség az eddigi nehéz, gazdaságot sújtó szabályokra. Izrael kezében olyan eszközök vannak a vírus visszaszorítására, melyekkel nem sok ország rendelkezik. A fertőzések számát ezzel a módszerrel a májusi napi 20 fertőzés szintjére lehetne visszaszorítani.


A Netanjahu- és Katz-féle egyszeri pénzsegély minden izraelinek: A múlt héten bejelentettekhez képest – a minden irányból érkező kritikák nyomán – változások várhatóak a pénzek elosztása terén. Nézeteltérések merültek fel e kérdésben Beni Ganz, a Kék-Fehér párt vezetője és Netanjahu közt is.


A Népjóléti Miniszter, Itzik Shmuli azzal az indítvánnyal fordult a Kneszethez, hogy a Nemzeti Biztosító ezentúl a kisvállalkozóknak is fizessen munkanélküli segélyt, amennyiben vállalkozása bezárására kényszerül. Ez ügyben hosszú évtizedek óta nem történt előrelépés, a megelőző kormányok egyike sem vállalta megtenni ezt a lépést, noha rendszeresen szerepelt a pártok választási ígéreteiben.


A 13-as tévé értesülése szerint a vasárnapi tárgyalás után Joszi Szegev ügyvéd sem képviseli tovább Benjamin Netanjahut korrupciós ügyeiben, mivel fizetségének kérdése rendezetlen. Netanjahu legújabb ötlete, hogy amerikai milliárdos barátja kezességet vállal az általa ki nem fizetett ügyvédi tiszteletdíjak után, vagyis vállalja, hogy helyette ki kell fizetnie azokat, ha a következő valahány évben ezt nem tenné meg. Emlékezetes, hogy az engedélyezési bizottság három alkalommal is elutasította a kormányfő kérését, hogy helyette amerikai milliárdos barátja, Spencer Partridge fizesse ki ügyvédjeit.


Félnapos látogatásra Izraelbe érkezik a magyar külügyminiszter, akit izraeli kollégája fogad Jeruzsálemben.


A kormány továbbra sem szervezte meg a fertőzöttek kiemelését lakásukból ott, ahol nem lehetséges a lakás-karantén, mert nincs erre külön szoba, noha az új fertőzések 67 %-a az ilyen otthonokban történik. Nem szervezték meg az új vírushordozók fertőzési láncolatának felderítését sem, továbbra is csak csekély százalékuknál végeznek epidemiológiai vizsgálatokat. Az egészségügyi minisztérium ezzel szemben csökkenti a tesztek számát, s ezzel növeli a fel nem derített fertőzöttek számát, és ezzel gyorsítja a járvány terjedését. Mindeközben vita a kneszetben: Katz pénzügyminiszter (Likud) a pénzügyi bizottságban megvádolta Miki Zohárt, a Likud frakcióvezetőjét, hogy azért küzd a rendezvénytermek megnyitásáért – mellesleg ott bizonyítottan valóban magas a fertőzések száma – mert egyik rokonának ilyen terme van. Ekkor Zohár felszólított Katz azonnali menesztésére, majd elszabadult a pokol, a kölcsönös vádaskodásokkal. Az ülést berekesztették. Kár, mert Zohár éppen Katz feleségének zűrös gazdasági ügyleteiről kezdett beszélni, kezdett izgalmas lenni a megbeszélés.

***

Csináljuk együtt a napi hírszüretet! Néhány mondatban fogalmazd meg a szerinted fontos, friss izraeli hírt, amit minden nap 11:00 óráig küldhetsz el az info@izraelinfo.com címre. Csak linkeld be a forrást is.

Napi Hírek Izraelből
Izraeli hírek – friss válogatás a napi sajtóból

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.