IDF: Terrortámadást hiúsítottunk meg, nincsenek izraeli áldozatok

Óvóhely az izraeli-libanoni határon, az un. Kék Vonalon, 2 km-re Arav Al AramSha településtől Mateh Asherben 2020. január 14-én - fotó: Bea Bar Kallos
Óvóhely az izraeli-libanoni határon, az un. Kék Vonalon, 2 km-re Arav Al AramSha településtől Mateh Asherben 2020. január 14-én - fotó: Bea Bar Kallos

Tűzharc alakult ki izraeli katonák és a libanoni Hezbollah fegyveresei között egy behatolási kísérlet során.

Az IDF délben (hétfőn) bejelentette, hogy vizsgálja a libanoni határon lévő Har Dov térségben történt biztonsági esemény részleteit. Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és Beni Ganz védelmi minisztert tájékoztatták az eseményekről, akik útban vannak a hadsereg tel-avivi központjába, a Kiriába, ahol helyzetértékelést végeznek Aviv Kochavi vezérkari főnökkel, a biztonsági szolgálatok vezetőivel és más magas rangú tisztekkel.

A Hezbollah-hoz tartozó Al-Miyadin hálózat jelentése szerint Cornet-rakétát lőttek egy IDF-erőre. Az izraeli oldalon nem számoltak be veszteségekről.

A hadsereg lezárta a környező utakat és kiürítette a területet.

Nyilvánvaló, hogy ez egy Hezbollah által kezdeményezett akció arra válaszul, hogy – a szervezet állítása szerint – Izrael a hétfői damaszkuszi légicsapások során megölte az egyik operatív tisztjét. A hadsereg nagyon nagy erői haladnak Rajar falu irányába. Robbanásokat hallani a környéken, és a légierő gépeinek nagyon élénk mozgásáról számoltak be a helyiek.

A tévé értesülése szerint a Hezbollah egyik csoportja támadó akciót próbált végrehajtani a vitatott, Seba ültetvények nevű területnél a libanoni-izraeli-szíriai határ háromszögében, de az izraeli hadsereg sikeresen visszaverte. A Hezbollah harcosai RPG páncéltörő rakétát lőttek egy, a határon járőröző izraeli katonai járműre, amit a támadókra adott tűzzel viszonoztak.

Az IDF szóvivője szerint három-öt terrorista lépett át a nemzetközi határon. A hadsereg katonái tüzet nyitottak a Libanonba visszamenekülő fegyveresekre. Az izraeli oldalon nincsenek áldozatok.

Ez egy olyan terület, amelyben nincsenek izraeli települések, de fizikai akadályok sem Libanon és Izrael között, ahol a Hezbollah az utóbbi években több bosszútámadást hajtott végre.

A hadsereg lezárta a környék útjait, és felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban. A hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint betiltották a szabadban zajló tevékenységeket, beleértve a mezőgazdasági munkákat, az üdülőhelyeket és az idegenforgalmat, és felszólította a lakosokat, hogy kerüljék a felesleges utazásokat. Hozzátette, hogy feszült napok elé nézünk.

Az incidens kirobbanása után azonnal lezárták a Rosh Pina-i repülőteret is.

Az izraeli hadsereg teljes készültségben volt az északi határon a múlt heti damaszkuszi incidens óta, mert a Hezbollahot vezető Haszan Naszrallah bosszúval fenyegette meg Izraelt. A katonai rádió beszámolója szerint a készültség miatt Aviv Kochavi vezérkari főnök a főhadiszálláson töltötte a hétvégét, és számos alakulatot vezényeltek az északi, libanoni határhoz.

A tűzharc kitörése után bő egy órával Izraelben befejezettnek nyilvánította a hadsereg az incidenst, és feloldották az útelzárásokat és a civilek korlátozásait. Ugyanakkor a tévé szakértői szerint a továbbra is magas készültségben maradnak a határ menti egységek, amíg megbizonyosodnak róla, hogy senki sem hatolt be Izraelbe a határon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.