Eltemették a merénylet áldozatát • Gamzu koronaprojektor lemondását fontolgatja

Az esti órákban, a Szgulai köztemetőben örök nyugalomra helyezték a petah-tikvai késeléses merénylet áldozatát, egy negyvenéves, sokgyermekes rabbit. A merénylet elkövetője a ciszjordániai Nablusz város lakója, egy negyvenhat éves palesztin férfi, aki hivatalos munkavállalási engedéllyel rendelkezett. Az előzetes nyomozás szerint nem állt kapcsolatban semmilyen terrorszervezettel. A Palesztin Hatság közlése szerint pszichológiai problémákkal kezelték. Teljes cikk


Az Ijaad El-Halak, a biztonsági erők által Kelet-Jeruzsálemben épp egy hónapja lelőtt értelmi fogyatékos palesztin fiatal halálával kapcsolatos nyomozás során tegnap a helyszínen rekonstruálták a történteket. A rendőrség állítása szerint az általuk a történtek után begyűjtött térfigyelő kamerák nem működtek, és így – szemben az óvárosban a múltban történet terrormerényletekkel – ezúttal nincsenek videofelvételek az esetről.



A 13-as televíziós csatorna közlése szerint Roni Gamzu professzor, a koronavírus elleni védekezés vezetője közel egy hónapos tevékenysége alatt a napi újabb megbetegedések száma ugyanakkora, 1500-1900 körüli maradt. Gamzu terve alapján az ünnepekig e számnak négyszázra kellett volna csökkennie. A napi vizsgálatok 27000-ról 33000-re nőttek, mélyen lemaradva a kitűzött százezertől. “Nem biztos, hogy az összes politikus érti, hogy mit is csinálunk. Nehéz utat választottunk és eltökéltek vagyunk, hogy végig megyünk rajta” – felelte Gamzu a bírálatokra. Az utóbbi napokban Gamzu csalódottságának adott hangot, mert a politikai vezetés akadályozta az általa kidolgozott védekezési stratégiák végrehajtását, még visszalépését is meglengette. Mint ismeretes, még mindig nincs lehetőség a magas fertőzöttségű települések külön kezelésére, részleges lezárására, és a fertőzési láncok felkutatását is túl kis csoport végzi. A vizsgálati eredmények kézhezvételének ideje is túl hosszú.





Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.