Telepesek támadtak határrendőrökre; az egyik rendőr megsérült

A határrendészeti jármű, amelyet Yitzhar közelében megrongáltak - Fotó: Rendőrség

Telepesek hétfőn este a Ciszjordániában lévő Yitzhar előőrs közelében határrendészekre támadtak, akik egy zárt katonai területen lévő sátrat próbáltak kiüríteni. Az egyik rendőr könnyebben megsérült, három határrendészeti jármű pedig megrongálódott. Az IDF közölte, hogy Aviv Kochavi vezérkari főnök “határozottan elítéli a határőrök elleni erőszakot”, és hangsúlyozta, hogy ez “bűncselekmény, amely gyors és erőteljes büntetőeljárást igényel”.

A rendőrség közleménye szerint “amikor a biztonsági erők elhagyták a terepet, a zavargók szikladarabokkal és festékes palackokkal dobálták őket. A zavargók követ dobtak egy határrendészeti járműre, és összetörték a kocsi ablakát. Ekkor az egyik harcost könnyebben megsebesítették az üvegszilánkok. “A határőrök a terep elhagyásakor olyan vasrudakat találtak, amelyekkel a rendbontók meg akarták rongálni járműveiket. A határőr katonák tömegoszlató eszközöket vetettek be.”

Yitzhar térségében gyakran ütköznek össze telepesek a palesztinokkal, sőt néha a biztonsági erőkkel is. Júliusban egy telepes és egy álarcos férfi palesztinokra lőtt Ciszjordániában, amit a mellettük katonák álltak tétlenül néztek. Néhány nappal korábban a parancsnokok és a katonák azt vallották, hogy egy biztonsági koordinátor Yitzharban rálőtt egy palesztinra, aki nem veszélyeztette a katonákat. Tavaly novemberben az Uri Yitzhar közelében lévő Kumi Ori előőrs egyik lakója megrongálta egy határőr kocsiját, aki könnyebben megsérült.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.