A Nachal Dzsilabun (Jalaboun, Gilabun, Jilaboun, Gilabon – נחל גילבון) patak medre a Golán-fennsík egyik legszebb túraútvonala. Egész évben bőséges víz folyik benne, nagy vízesésekkel, köztük a 12 méteres Dvora-vízeséssel és a 40 méter magasról, óriási babérrózsa (leander) cserjékkel körülvett hatalmas medencébe lezúduló Dzsilabun-vízeséssel. Forró napokon nehéz jobb és hűvösebb “vízi” utat elképzelni.

A Dzsilabun az Avital- és a Sifon-hegyek vizét vezeti el. A több száz méteres magasságkülönbség gyönyörű, meredek és drámai falakkal szabdalt vulkáni kanyont hozott létre a patakmederben. Nyugati irányba, a Hula-völgy felé haladva a domborzat fokozatosan lankásabb lesz, “kikerekedik”.

Végig a piros jelzésű túraösvényen maradunk, ami körülbelül öt kilométer hosszú, bár befejezhetjük a kirándulást egy rövidebb, csak mintegy két kilométeres szakaszon is (ebben az esetben a patakmedret dél felé hagyjuk el a kékkel jelzett ösvényen, miután elhaladtunk a Dzsilabun-vízesés mellett). Az egész kirándulás nyugat felé halad – a völggyel ereszkedünk lefelé. A látványosabb helyek az útvonal első részében találhatók.

A túra során több érdekes hely mellett is elhaladunk: a Dvora (Debóra) falu romjai, ahol Talmud-kori zsidó település maradványai és egy ősi zsinagóga található; a Dvora-medence, amelybe a Dvora-vízesés ömlik, valamint a magas eukaliptuszliget szívében kialakított Dzsilabun tiszti medence, ami ha látogatóktól mentes és tiszta, az egyik legszebb pihenősarok az egész környéken.

A falu és a régi zsinagóga meglátogatása körülbelül tíz perces, emelkedő kitérőt jelent a patakot kísérő ösvényről. A faluban talált kőfelirat szerint: “Ez Eliezer HaKefer rabbi bét midrása”, ami egy az I. Júda (Rabbi Jehuda ha-Naszi [A fejedelem]) tanítványai közül való tannára (vagy tannaitára, zsidó bölcsre – arám nyelven: תנא) utal, és jelenleg a kacrini Régészeti Múzeumban látható.

Környék: Golán-fennsík
Útvonal típusa: nem körkörös
Kiindulópont: Kfar Dvora parkoló, a 91-es főút közelében
Végpont: a Pkak-híd (גשר ש"ן) a 918-as út közelében
A belépés ingyenes
Minden évszakban remek kirándulóhely
Nehézségi fokozat: közepes
“Nedves” útvonal
Gyerekes családoknak is ajánlott
A kirándulás időtartama: 6 óra (5 kilométer)
Busz: a 14-es vonal Kacrin és Elrom között, megáll a Nashut csomópontnál

Most hétvégén közös kirándulás lesz az izraeli magyarokkal! Részletek itt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.