Könnyekben tört ki a holokausztról megemlékező Kneszet elnök a Bundestagban

Fotó: Boaz Arad / a Kneszet weboldala

Megrendítő beszédet tartott Mickey Levy, az izraeli törvényhozás, a Kneszet elnöke a németországi parlamentben a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából. A beszéd végén, egy ima felolvasásakor elsírta magát.

Mickey Levy a holokauszt áldozatairól emlékezett meg a berlini Bundestagban. A politikus felidézte a nemzetiszocialista rezsim bűneit, majd a parlament épületére utalva így fogalmazott: „ez egy olyan hely (…), ahol az értékek elvesztése a demokratikus kereteket egy rasszista és diszkriminatív zsarnoksággá változtatta (…). Tehát itt, ennek az épületnek a falai között – ami kő és acél csendes szemtanújaként áll – ismételten megtapasztaltuk a demokrácia sérülékenységét, és most megint emlékeztetve vagyunk arra, hogy kötelességünk legyen védelmezni azt (a demokráciát)” – idézi a HVG.

Levy utalt a 80 évvel ezelőtt megtartott hírhedt wannseei konferenciára is, amelyet a „zsidókérdés végső megoldásának”, azaz a zsidó emberek kiirtásának megtervezésére hívtak össze Berlinben.

Levy beszédében azt is hangsúlyozta, hogy “Kötelességünk a mai fiatalokba is beleoltani az emberi jóságot. Óva kell inteni őket a mások iránti gyűlölettől, csakis azon az alapon, mert az más. Mindörökre figyelmeztessen erre az európai zsidóság holokausztjának súlyos, örök intelme: Soha többé!”

Az izraeli képviselő hozzátette, hogy a nácik rémtetteit követően Németország és Izrael között töretlen az együttműködés, és sikeresen dolgozták fel nemzeteik traumáját. Ezzel kapcsolatban Levy köszönetet mondott Angela Merkel volt kancellárnak is a holokauszt emlékének életben tartása, és az izraeli-német kapcsolatok erősítése érdekében tett erőfeszítéseiért.

Olaf Scholz jelenlegi kancellárhoz fordulva Levy azt mondta, teljes mértékben hisz abban, hogy ugyanezek az erőfeszítések folytatódni fognak a jelenlegi vezetése alatt is.

Levy beszéde végén könnyeivel küszködve felolvasta a gyászimát, a kádist egy olyan imakönyvből, amely valaha egy német zsidó fiúé volt, aki a kristályéjszaka előestéjén ünnepelte bármicváját. A Bundestag tagjai – köztük a jelenlévő Olaf Scholz kancellár és Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnök – hosszú perceken át tapsolva köszönték meg a beszédet.

Levy személyében első alkalommal tartott beszédet az izraeli parlament elnöke a teljes német törvényhozás előtt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.