Sikeres menekülés Ukrajnából – A Világ Igazának unokái végre Izraelben

Roy Rubinstein írása

Fotó: Moti Kimhi

Lesia Orsokonak és Alona Csugajnak, Maria Blischik unokáinak sikerült megmenekülniük az orosz hadsereg terrorja elől, a második világháború alatt általa megmentett nő unokájának segítségével. “Ezerszer próbáltuk elképzelni a nagyanyámat és azt a házat, amelyben az ő nagymamájuk megmentette a mienket” – mesélte izgatottan Sharon Bass a Ben Gurion repülőtéren. Roy Rubinstein írása a yneten.

A Világ Igaza unokáinak sikerült elmenekülniük Ukrajnából, és Izraelbe érkeztek.

Sharon Bass vasárnap este a Ben Gurion repülőtér 3-as terminálja előtt, ujjai között mobiltelefonját szorongatva várta a hívást, hogy a Világ Igazának Maria Bliscsiknek, nagymamája megmentőjének két unokája valóban megérkezett-e Izraelbe. Miután végre Lasia és Alona előtte álltak teljes mivoltukban, Sharon még mindig izgatott hangon mondta: “Az is fontos, hogy Izraelben tartózkodásuk alatt megfelelő jogi státuszt biztosítsunk számukra.”

Múlt hétfőn már tudósított arról a Ynet, hogy a holokausztot túlélt Fenya Bass unokája megpróbálja kiszabadítani Maria Blischik unokáit az ukrajnai háború poklából. Az azóta elhunyt Maria 1995-ben szüleivel és nővérével együtt kapta meg a Világ Igaza címet, miután a második világháború alatt családja saját lányukként bújtatta Fenyát, a korábban az ukrán erdőkben bujkáló zsidó lányt.

Lesia (36) és Alona (47) a lebombázott Ukrajnából először Lengyelországba menekült, majd Németországon át – néhány napnyi utazás után – landoltak Izraelben. “Ezzel bezárult a kör” – mondja a holokauszt túlélőjének unokája, miután sikerült a két unokát megmenteni az orosz hadsereg terrorjától. “Ez történelmi igazságtétel, innen hazavisszük őket az otthonunkba” – tette hozzá.

Sharon apja Omer és fia, Jonathan szintén vele várakozott a repülőtéren. Luba, a két unoka Izraelben élő unokatestvére virágcsokrokat tartott a kezében. “El se hiszem, hogy megtörténik, hogy a sok beszélgetés és félelem után végre itt láthatom őket” – mondta. Gal Kaplan Harel – akiknél  Alona korábban bébisitterkedett – szintén eljött lányaival, Lee-vel és Netával.  

Az ölelések és könnyek után Alona végre kifejezhette háláját Izraelnek: “Fáradtak vagyunk a hosszú úttól, de nincsenek szavak, melyek leírhatnák a megkönnyebbülést és a hálát Izrael állama felé, hogy segített eljutni ide. Nem volt könnyű az út, voltak problémák, de most már minden rendben van.”

“Valaha mi tettünk jót, most pedig velünk tesznek jót.”

A holokauszt túlélő unokájának segítségéről a Világ Igaza unokája így vélekedett Alona felé: “Furcsa látni, hogy milyen forgandó a szerencse, valaha mi tettünk jót, most pedig velünk tesznek jót. A Bass család mindig is tiszta szívből segített minket.”

Röviddel mielőtt beszálltak volna a kint várakozó autókba – melyek remélhetőleg egy szebb jövő felé viszi őket – Sharon kitekintett az ölelések forgatagából, és így szólt: “Ma reggel megpróbáltuk elképzelni a nagyanyámat és a szökését. A házat, amelyet Lesia és Alona nagyanyja és anyja megosztottak vele, ezzel megmentve az életét. A hálánk valójában semmiség ahhoz képest, hogy micsoda köszönettel tartozunk nekik” – mondta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet